Tudta-e?
Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

122. szám - 2014. november 01.

Amikor visszaélnek érzelmeinkkel

Érzelmi zsarolás

Az érzelmi zsarolás a manipuláció olyan erőteljes formája, amelynek során hozzánk közelálló emberek - szüleink, testvéreink, barátaink, házas¬társaink, főnökeink, ismerőseink - közvetlen, vagy közvetett módon fenye¬getnek bennünket, hogy amennyiben nem teszünk elvárásaik szerint, büntetés vár ránk…
Dr. SÁGI Zoltán

5

Mindennapjainkban elég gyakran kerülünk olyan élethelyzetbe, amikor úgy érezzük, hogy egy másik emberrel való kapcsolattartásban megteszünk valamit, amit nem érzünk sajátunknak, nem a saját döntésünk eredménye. Ilyenkor azt gondoljuk, hogy már megint veszítettünk, megint nem azt mondtuk, amit szerettünk volna, nem álltunk ki igazunkért. Tudjuk, hogy nem jártunk sikerrel, hogy lemondtunk valamiről, azért, hogy mások­nak eleget tegyünk, de egyszerűen tanácstalanok vagyunk. Honnan van egyes embereknek hatalmuk felettünk, ami miatt úgy érezzük, hogy vereséget szenvedtünk?

A teljes cikk itt olvasható.

Az itt közölt írás a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében megjelent tanári kézikönyvből származik, melynek címe: A kötődés hálói - Személyiségműködés a mindennapokban
Szerző: Dr. med. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.
Ez a kiadvány a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával jelent meg Újvidéken 2014-ben az Árgus kiadásában.
A kiadvány szerkesztője Muhi Béla.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor