Tudta-e?
hogy a Föld felé áradó napsugárzásnak csaknem a negyedét a felhők verik vissza a világűrbe!

183. szám - 2019. december

Diákverseny

Szabadkán megrendezték a XX. TUDOK válogatóját

A vajdasági kutató diákok nagyszerűen teljesítettek
MUHI Béla | a szerző cikkei

7

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által alapított Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre Magyarországon. Az országos rendezvényre meghívást kapnak az őszi regionális konferenciákon díjnyertes határon túli kutató diákok is. A vajdasági regionális konferenciákat másfél évtizede Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. Javaslatára és megbízásából a XX. TUDOK Vajdasági Regionális Konferenciát Szabadkán rendezték meg 2019. december 7-én. Vendéglátó a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola, helyi szervező Nagy Varjas Árpád tanár volt.

Hagyományosan a TUDOK konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. Az önálló kutatási munka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet 5 perc vita követ. Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, valamint szemléltető eszközök alkalmazásra is mód van. Részletes versenykiírás és további információk a következő honlapon érhetők el: www.kutdiak.hu

Szabadkán a konferencián ezúttal 22 középiskolás diák 14 szakmai előadást mutatott be. Teljesítményüket szigorú kritériumok alapján rangos szakbizottság értékelte. A konferencia menetét a Kutató Diákok Országos Szövetsége képviseletében Zsigó Miklós alelnök és Lovácsi Kristóf, a Humán- és Társadalomtudományi Tagozat Tagozatvezetője felügyelte.

A diákok és mentoraik 9 órától érkeztek meg a vendéglátó iskolába. A regisztráció és a hivatalos dokumentumok rendezése után 9.30-kor a szakbizottsági tagok részére Lovácsi Kristóf részletes tájékoztatást adott az értékelés szempontjairól és menetéről. Az ünnepélyes megnyitó 10 órakor kezdődött. A vendéglátó iskolából Varga Judit gyönyörű szavalata után köszöntők hangzottak el, majd közös fotózásra került sor. A szekcióülések, illetve a kutató diákok prezentációi után következett az ebédszünet. Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt Muhi Béla főszervező részéről sor került egy vidám és látványos fizikaórára Mit hoz a Mikulás? címmel.

A vajdasági regionális XX. TUDOK díjazottjai a következő előadásokat bemutató diákok lettek:

Sav-aktiválta fémorganikus ródium komplexek (kémia). Fodor Gábor és Kulcsár Tamás, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium - Zenta, mentor Mészáros János és Szórád Endre.

A nyílthalmazok alakja (fizika-csillagászat). Toldi Emese, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola - Topolya, mentor Dr. Csizmadia Szilárd.

Egy csodás ünnepség feledésbe merülése (helytörténet). Galac Dóra és Szladek Laura, Veljko Petrović Gimnázium - Zombor, mentor Wilhelm József.

Intermedialitás a vajdasági neoavantgárd irodalomban (irodalom). Szabó Réka Dorottya, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium - Szabadka, mentor Takács Izabella.

Ezek szerint ők fogják majd képviselni a vajdasági kutató diákokat a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciája döntőjének helyszínén a Tóth Árpád Gimnáziumban, Debrecenben, mely 2020. március 27 és 28. között kerül megrendezésre.

A vajdasági GENIUS a tehetséges diákokért mozgalom díjait Dr. Fehér Illés, a Természettudományok szekció elnöke, Dr. Muhi B. Béla és Dr. Papić Mónika, az orvostudományok doktora, az ST Medicina magánklinika menedzsere javaslatára a következők érdemelték ki:

Adjunk esélyt a természetes színezékeknek (kémia). Sinkovits Erik és Szklenar Viktória, Vegyészeti-Technológiai Iskola - Szabadka, mentor Fenyvesi Ibolya.

A tinédzserek és a sport (egészségtudomány). Kőszegi Dajana és Tóth Edina, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola - Topolya, mentor Mengyán Pletikosić Ildikó.

A műanyagok és a szokások fogságában (közgazdaságtan). Miksity Ramóna és Muzslai Anikó, Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola - Zenta, mentor Burány Ágnes.

A szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola kiváló vendéglátónak bizonyult, minden feltétel megvolt a zavartalan munkához. A diákok, a felkészítő tanárok és a szakbizottsági tagok is emléklapot és ajándékokat kaptak. A továbbjutók oklevélben részesültek. A szervezők és a vendéglátó iskola is ajándékozott.

A rendezvény iránt nagy érdeklődést mutattak a különböző médiák képviselői.

A regionális konferencia lebonyolításában együttműködő partner és szervező a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, támogató az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

          

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor