Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

159-160. szám - 2017. december - 2018. január

Diákverseny

XVIII. TUDOK – Vajdasági Regionális Konferencia

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának hazai válogatója remek hangulatban zajlott le
MUHI Béla | a szerző cikkei

8

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban lezajlott a kutató diákok vajdasági konferenciája. A kutató diákokat, a felkészítő tanárokat, a szakbizottsági tagokat, a külföldi és a hazai vendégeket Muhi Béla főszervező köszöntötte. Tatjana Vukadinović, a vendéglátó iskola igazgatónője köszöntő beszédében arra utalt, hogy immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre ebben a gimnáziumban ez a rangos konferencia, és kiemelte e kétnyelvű iskola szerepét a kultúra közvetítésében, Ivo Andrić szavait idézve kívánt sikeres munkát. Lekka Ákos, a Kutató Diákok Országos Szövetségének elnöke mondott köszöntő beszédet, a mozgalom legfontosabb üzenetét közvetítette, miszerint itt mindegyik tehetséges diák megtalálhatja a helyét, immár közel két évtizede olyan közösség szerveződik, mely a kutatómunka, a tudomány terén igyekszik pályára indítani a tehetséges fiatalokat. Ezután hivatalosan is megnyitotta a konferenciát. Nagy Margit, a társszervező Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke mondta el gondolatait, majd Klenanc Miklós ügyvéd, az iskola egykori diákja visszaemlékezett a GENIUS és a TUDOK konferenciákra, saját tapasztalatait ismertette az indulástól a nemzetközi sikerekig. A vendéglátó iskola diákjai fergeteges muzsikálással és színvonalas kultúrműsorral mutatkoztak be. Muhi Béla köszönetet mondott az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának és a vajdasági Szekeres László Alapítványnak, hogy támogatásban részesíti ezt a konferenciát.

Ezúttal 64 diák 43 előadást tartott meg 6 szekcióban, teljesítményüket 18 szakbizottsági tag (eminens szaktanár, kutató, egyetemi tanár, akadémikus) értékelte. A Kutató Diákok Országos Szövetségét Lekka Ákos elnök és Papp János képviselte. Több felkészítő tanár is jelen volt.

Oklevélben részesültek és továbbjutottak a kápát-medencei döntőre a következő diákok: Kalinka Tamás, Nyilas Tamás, Horák László, Szabó Imre, Forró Réka, Szűcs Tamás, Bicskei Nikolett és Kónya Réka, Koliger Maxwell, Fajka Viktor.

Emléklapot és a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elismerését mindegyik kutató diák, mentor és zsűritag kiérdemelte. Ajándékkönyvekről hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott.

A Pannon Televízió és az Újvidéki Televízió felvételeket, interjúkat készített, az Újvidéki Rádióban több nyilatkozat hangzott el, megjelentek a sajtóházak tudósítói, a világhálóra is felkerültek híranyagok a rendezvénnyel kapcsolatban.

Muhi Béla főszerező munkáját Velisek Klára tanárnő segítette.

Általános vélemény szerint színvonalas rendezvényben volt részünk, a diákok tanúbizonyságot tettek arról, hogy vannak tehetségeink, akikkel lelkes szaktanárok foglalkoznak, minden bizonnyal rendelkezünk a tudományos utánpótlással.

Képgaléria: https://photos.app.goo.gl/3lwuzuhXxqK2pqil1

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor