Tudta-e?
...hogy a víz körforgása révén a tengerből naponta 136 000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

169. szám - 2018. október

XIX. TUDOK felhívás

A Kutató Diákok Mozgalma a 2018/19-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2019), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt...
MUHI Béla | a szerző cikkei

14
Tisztelettel értesítjük a diákokat, a mentorokat és más érintetteket,
hogy a TUDOK-ra pótnevezést írtunk ki.
Az új határidő november 11. éjfél.

 További részletek: www.kutdiak.hu

FELHÍVÁS a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciáján való részvételre
(TUDOK 2019)

A Kutató Diákok Mozgalma a 2018/19-as tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2019), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt.

Általános tudnivalók

A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. Művészeti, vagy egyéb nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem áll módunkban elfogadni. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2018-ban szerezte, vagy 2018 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

A TUDOK 2019 konferencián való indulás feltétele egy online nevezési lap kitöltése a www. kutdiak.hu oldalon keresztül.

Az első forduló (iskolai, írásbeli forduló) mely során egy összefoglaló absztraktot kell feltölteni az online rendszerbe, csatolva mellé az iskola, felkészítő tanár delegálásáról szóló nyilatkozatot. Ezt követően a második (területi, tematikus) fordulók, a szóbeli válogatók Magyarországon, tematikus alapon 3 helyszínen, a határon túli fordulók regionális alapon Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban egy-egy helyszínen kerülnek megrendezésre.

A Kárpát-medencei döntőn a magyarországi tematikus vagy a határon túli regionális konferenciák zsűrijének döntése alapján lehet indulni.

A konferenciák tervezett időpontjai és helyszínei

Erdélyi Regionális Konferencia (TUDEK), Tamási Áron Gimnázium, Székelyudvarhely

Felvidéki Regionális Konferencia (Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely, 2018. november 30.)

Vajdasági Regionális Konferencia (Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék, 2018. 12. 08.)

Együttműködő partner a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, tel. 021 548 259. A vendéglátó iskola címe: Gimnazija „Svetozar Marković”, 21000 Novi Sad, Njegoševa 22. A Vajdasági Regionális TUDOK Konferencia főszervezője: Muhi Béla.

Tematikus Konferenciák (szervezés alatt)

A Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciája döntőjének helyszíne:

Horváth Mihály Gimnázium, Szentes

Jelentkezés

A 2018/19-es TUDOK-ra csak a www.kutdiak.hu oldalon lehet jelentkezni!

A honlap jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kell kattintani.

Bejelentkezés után lehet a versenyekre jelentkezni a versenyjelentkezés menüpont alatt 2018. szeptember 15-től!

Jelentkezési határidő: 2018. október 31. éjfél

Programjainkon csak KutDiák tagok vehetnek részt.  A tagság feltételéről honlapunk ad tájékoztatást! (http://www.kutdiak.hu/hu/)

A verseny menete

A verseny első fordulója, ún. iskolai forduló egy írásbeli forduló, a nevezési lap kitöltésével egy időben egy 1200-2000 karakter hosszúságú absztrakt feltöltése az online rendszeren keresztül, csatolva hozzá az iskola, felkészítő tanár, mentor delegálásáról szóló nyilatkozatot. (Ez a nyilatkozat 2018. szeptember 15-től lesz elérhető és letölthető a www.kutdiak.hu oldalon keresztül)

Az első forduló során beküldött absztraktokat szakértő zsűri bírálja el, és a jelentkezési határidő lejártát követő 10 napon belül értesítést küld arról, hogy a diák a kutatási szakterületének megfelelően melyik tematikus konferencián vehet részt. A tematikus konferenciákon egy szekcióban (kategóriában) szekcióösszevonás nélkül max. 9 nevezés szerepelhet, ha összevonásra kerül sor, akkor max. 13 nevezés indulhat egy szekcióban.

  A határon túli indulók a megfelelő határon túli regionális konferenciákon indulnak. A határon túli diákok jelentkezésének elfogadásáról és az első forduló során beküldött absztraktok besorolásáról a helyi szervezők döntenek a Kutató Diákok Mozgalmának vezetőségével egyeztetve; döntésükről, a jelentkezések után 10 napon belül értesítést kapnak a jelentkezők.

A második forduló során a versenyzők a saját kutatásukat a konferencia helyszínén személyesen, egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet. A válogató konferenciák eredménye a helyszínen, ünnepélyes keretek között kerül kihirdetésre.

A tematikus és határon túli konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a harmadik fordulóra, a TUDOK Kárpát-medencei Döntőre, mely minden esetben magyarországi helyszínen kerül megrendezésre. A döntő szekcióinak száma a jelentkezők számától függően: 15-20. A döntőn egy szekcióban (kategóriában) összevonás nélkül max. 9 nevezés vehet részt, ha összevonás szükséges akkor max. 13 nevezés indulhat egy szekcióban. A döntő szekcióinak száma a jelentkezők számától függően: 15-20. A döntő eredménye a helyszínen, ünnepélyes keretek között kerül kihirdetésre.

Az absztrakt (első, iskolai forduló) formai követelményei

Az első, írásbeli forduló során az előadás összefoglaló absztraktját fel kell tölteni az online rendszerbe, ez alapján történik a kutatás értékelése. A szakértő zsűri az absztrakt szakmai szempontok alapáján történő elfogadását követően szekciókba sorolja a pályamunkákat. Az absztrakt terjedelme minimum 1200, maximum 2000 karakter lehet (szóközökkel). A jelentkezés során meg kell adni a szerző/szerzők nevét és iskoláját, a felkészítő tanár(ok) és mentor(ok) neveit és munkahelyét, az előadás címét. Emellett csatolni kell az iskola, felkészítő tanár, mentor delegálásról szóló nyilatkozatot, mellyel a felkészítő tanár/mentor/iskola javaslatot tesz a pályamunka nevezésére.

A tematikus konferenciákra jelentkezőknél, az első forduló esetében – amennyiben jelentkezéskor a téma kezdetlegessége miatt absztrakt benyújtására nincs lehetőség – kutatási tervet kell benyújtani a nevezőnek. A kutatási terv csak a nevezési szándékot jelöli, de nem minősül jelentkezésnek. Terjedelme: min. 500 karakter. Ilyen esetben a végleges absztrakt és az iskola/felkészítő tanár/ mentor delegálásról szóló nyilatkozatának feltöltésének (és ezzel a nevezés) határideje 2019. január 15.

Abban az esetben, ha a kutatási terv címe eltér az absztrakt címétől, kérelmet kell benyújtani email-ben a kutdiak@kutdiak.hu címen, melyet a  Kutató Diákok Mozgalma 3 napon belül elbírál. 

Az előadás (második forduló, előválogató; valamint a harmadik forduló, döntő) formai követelményei

Az önálló kutatási munka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.

Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, valamint szemléltető eszközök alkalmazásra is mód van. A zsűrinek bármit ajándékozni szigorúan tilos, kizárást von maga után!

Az előadás értékelésének a szempontjai

Az előadásokat mind az előválogató, mind a Kárpát-medencei Döntő konferencián szakértő, szakmai zsűri értékeli. A tematikus és regionális előválogató konferenciákon az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. A továbbjutott versenyző a döntő konferencián csak az előválogató konferencián elhangzott témával szerepelhet. Az előadásban elhangzottak bővíthetőek az időközben elkészített, új kutatási eredményekkel.

A TUDOK döntőn összesen 40 pont érhető el:

 • A kutatás eredetisége                                           5 pont

 • A kutatási munka minősége                                  5 pont

 • Szakmai kompetencia és háttérismeret                5 pont

 • A kutatás felépítettsége és logikai kapcsolatai     5 pont

 • Helytállás a vitában                                                5 pont

 • Előadásmód                                                             5 pont

 • Prezentáció formai követelményei                         5 pont

 • Szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság      5 pont

A verseny díjazása

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői a döntő konferenciára (TUDOK 2019) való továbbjutáson túl egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntőn a következő díjak kerülnek kiosztásra:

 • Nagydíj (a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1)

 • Első díj (a szekció legjobb előadása)

 • Második díj illetve Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat, amelytől csak rendkívüli esetben van mód eltérésre)

A Nagydíjas és Első díjas előadások szerzői 30, illetve 20 felvételi pluszpontot kapnak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntő díjazottjai meghívást kapnak az ingyenes, nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára.

A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

További információk

A Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát-medencei Konferenciájának szervezője a Kutató Diákokért Alapítvány.

Elérhetőség: kutdiak@kutdaik.hu, +36-30-2199951

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor