Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

145. szám - 2016. október 1.

A bűntudat

Az értéktelennek tartás szorításában

Valójában mi a bűntudat? Olyan kisebb-nagyobb traumák összességéről van szó, amelyeket valamilyen kínos személyes súrlódás hoz felszínre, vagy amelyek állandóan felszínen levő szociális félelemmé álltak össze…
Dr. SÁGI Zoltán

4

Az emberi lény legnagyobb félelme – a halálfélelem mellett, amellyel gyakran együtt jár – az, hogy értéktelen mások szemében, negatívan vagy ellen­ségesen ítélhetik meg. Ha jobban szemügyre vesszük, ez azért tűnik különösnek, mert szinte sohasem fordul elő, hogy mások olyan sokat foglalkoznának velünk; csak alkalomszerűen, futólag teszik ezt. Amikor tehát ilyen érzésünk támad, az azt jelenti, hogy olyan sérülések érzelmi emlékei lépnek működésbe, amelyeket önbecsülésünk gyermekkorban szenvedett el, főként, mert pszichofizikailag még nem bizonyultunk megfelelőnek a körülöttünk élő felnőttekhez képest, akikhez mértük magunkat. De gyakran olyan történések miatt is, amelyek elkerülhetők lettek volna, mint például a cserbenhagyások, szeretetmegvonások, rosszindulatú kritikák, az önérzeten esett sérülések. Olyan kisebb-nagyobb traumák összes­ségéről van szó, amelyeket valamilyen kínos személyes súrlódás hoz felszínre, vagy amelyek állandóan felszínen levő szociális félelemmé álltak össze.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor