Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

145. szám - 2016. október 1.

A bűntudat

Az értéktelennek tartás szorításában

Valójában mi a bűntudat? Olyan kisebb-nagyobb traumák összességéről van szó, amelyeket valamilyen kínos személyes súrlódás hoz felszínre, vagy amelyek állandóan felszínen levő szociális félelemmé álltak össze…
Dr. SÁGI Zoltán

4

Az emberi lény legnagyobb félelme – a halálfélelem mellett, amellyel gyakran együtt jár – az, hogy értéktelen mások szemében, negatívan vagy ellen­ségesen ítélhetik meg. Ha jobban szemügyre vesszük, ez azért tűnik különösnek, mert szinte sohasem fordul elő, hogy mások olyan sokat foglalkoznának velünk; csak alkalomszerűen, futólag teszik ezt. Amikor tehát ilyen érzésünk támad, az azt jelenti, hogy olyan sérülések érzelmi emlékei lépnek működésbe, amelyeket önbecsülésünk gyermekkorban szenvedett el, főként, mert pszichofizikailag még nem bizonyultunk megfelelőnek a körülöttünk élő felnőttekhez képest, akikhez mértük magunkat. De gyakran olyan történések miatt is, amelyek elkerülhetők lettek volna, mint például a cserbenhagyások, szeretetmegvonások, rosszindulatú kritikák, az önérzeten esett sérülések. Olyan kisebb-nagyobb traumák összes­ségéről van szó, amelyeket valamilyen kínos személyes súrlódás hoz felszínre, vagy amelyek állandóan felszínen levő szociális félelemmé álltak össze.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor