Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

152. szám - 2017. május

Szociális fóbiáink

A kapcsolattartás félelmei

A fóbia irracionális félelem valamilyen tárgytól, helytől, helyzettől vagy tevékenységtől. Az „egészséges” félelem többé-kevésbé a szükséges alkal¬mazkodás szolgálatában áll, a fóbiás félelem viszont alaptalan, kiterjedt és aránytalan az aktuális vészhelyzethez képest…
Dr. SÁGI Zoltán

6

A fóbiák meglehetősen gyakoriak a népességben. Az emberek 8-10%-nak van szociális fóbiája, de a népesség 25%-a (!) szenved valamilyen egyszerű vagy specifikus fóbiától élete során. Míg a specifikus fóbiák nagyobb arányban fordulnak elő nőkben, addig a szociális fóbiák előfordulása nőkben és férfiakban egyforma. Megjelenésük szoros összefüggést mutat annak az értékrendszernek a milyenségével, amilyenben mindennapjainkat éljük. A jelenlegi társadalmi értékrendszerünk nem igényel külön ábrázolást abból a célból, hogy jobban érthetővé váljék: elidegenedettsége sokszorosára növeli azoknak a félelmi állapotoknak, fóbiáknak a megjelenését, amelyek más körülmények között nem kerülnének felszínre, nem hátráltatnának a társadalmi sikerességet.

Annak ellenére, hogy a fóbiák gyakoriak az emberek körében, csak egy részük fordul segítségért, hogy enyhítsen mindennapi kínjain. Ennek nyilván nagyrészt az az oka, hogy szégyellik félelmeiket, és különböző módszerekkel próbálják azokat elfojtani és így „eltüntetni”. „Láthatatlanná” téve pedig jócskán rontanak életük minőségén. 

A teljes írás itt olvasható.

MEGJEGYZÉS: Az itt közölt írás a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében megjelent tanári kézikönyvből származik, melynek címe: A kötődés hálói – Közösségben létezve.
Szerző: Dr. med. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.
Ez a kiadvány a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg Újvidéken 2015-ben az Árgus kiadásában.
A kiadvány szerkesztője Muhi Béla.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor