Tudta-e?
A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

112. szám - 2014. január 01.

Rendezvény

Bulizva tanulni?!

Szubjektív gondolatok egy programról, egy alapítványról és sok más lehetőségről …
LUHOVIĆ Tímea

9

„Buli“ és „tanulás“... Minden kétséget kizáróan ez a két legfontosabb dolog egy fiatal életében. Mégsem szokták egy napon említeni ezt a két fogalmat. A tanulás szó hallatán a mai fiatalok szinte kivétel nélkül az iskolára, a szürke hétköznapokra, és valami kellemetlenre asszociálnak, ami eleve kizárja a kellemes hétvégi buli gondolatát, ha annak lehet nevezni a legjobb esetben csak: “iszunk, behányunk, hazamegyünk“1 meghatározást. Lényegére csupaszítva, a XXI. század tinédzserének élete a hétköznapi apátiát felváltó hétvégi abszurditásról szól. Úgy tűnik, már nem csak a tanulás, hanem a bulizás is gyakran értelmét veszíti. És míg a politikusok és a pedagógusok azon vitáznak, mely oktatási reformok tudnák a leghatékonyabban megszólítani az új generációkat és visszaállítani az „elértéktelenedett“ tradicionális értékeket, a fiatalok igyekeznek minél előbb lerázni az unalmas, tananyaggal kapcsolatos kötelezettségeiket és újabb, tartalmasabb bulizási lehetőségek után nézni, gyakran végletekbe esve.

Pedig a tanulás is lehet buli! Elsősorban ezt tanulta meg az a 31 fiatal, aki a Youth in Action program támogatásával Székesfehérváron részt vett a BOCS Alapítvány jóvoltából megszervezett „Citizens of Creation” nemzetközi ifjúsági csereprogramban 2013. november 24. és december 1. között. Valamint sok minden mást is: idegen nemzetekről, kultúrákról, vallásokról, környezetvédelemről, családtervezésről hallhatott, önmagukról, a bennük rejlő kreativitásról és (ország)határokat nem ismerő barátságról is szólt ez a találkozó. A program fiatal, energikus és entuziazmussal, lelkesedéssel teli koordinátorainak - Kovács Balázsnak és Toma Imolának -, valamint Hada Veronika asszisztenciájának köszönhetően laza hangulatban, de mégis zökkenőmentesen zajlott. Ilyen körülmények között a 17 vajdasági szerb és magyar fiatal gyorsan megtalálta a közös nyelvet a többi, Magyarországról, Jordániából és Romániából érkezett résztvevővel. A jeget Stern Gabriella csoportépítő foglalkozásai törték meg, és attól kezdve a különböző eredetű és hagyományokat ápoló fiatalok igazi kis közösségként vettek részt minden aktivitásban.

A program edukációs részét a BOCS Alapítvány elnöke, Simonyi Gyula biztosította a „Mother Earth“, illetve az „ECO-History“ elnevezésű környezettudatot növelő előadásaival. Az előadások interaktív szimulációs játékokkal voltak kiegészítve és produktív diskurzus követte őket. A program kreatív részében Simonyi Cecília útmutatásai alapján a fiatalok megtanulták, hogyan lehet saját készítésű jelképeket nyomtatni pólóra, de marcipánfigurák készítésére és mézeskalácsfestésre is nyílt alkalom. Az „ép testben ép lélek“ elvét tisztelve a szervezők a testmozgásra is gondoltak, így a program része volt nem csak a Sóstó Természetvédelmi Terület gyönyörű környékének körbejárása, hanem a Székesfehérvári Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában megrendezett nemzetközi sportdélután is, amelyen a résztvevők 60 másik diákkal mérhették össze képességeiket különböző területeken. A fiatalok legnagyobb lelkesedéssel azokban a feladatokban vettek részt, melyek kimenetele teljes mértékben rajtuk múlott, akár saját országuk, kultúrájuk és vallásuk bemutatásáról, akár Székesfehérvár felderítéséről és élménybeszámoló weboldal készítéséről legyen szó.

Persze, a foglalkozások mellett jutott idő kikapcsolódásra is - sakkozás, tekézés, filmnézés, társalgás és tánc formájában. Mindössze két dologra nemigen volt alkalom: unatkozásra és alvásra. Nem csak bulizva tanultak a fiatalok, hanem rájöttek arra, hogy alkohol nélkül is lehet jót bulizni. Egy hét alatt életre szóló nemzetközi barátságok kötődtek és előítéletek oszlottak el. A fiatalok megmutatták, nemcsak hogy nem estek az értéknihilizmus csapdájába, hanem igenis képesek egy jobb, összetartóbb és toleránsabb jövőt teremteni. Kovács Balázs koordinátor szavaival élve: „Jó volt látni, hogy a különböző nemzetiségű, vallású és kultúrájú fiatalok a program végére mennyire összekovácsolódtak”. És valóban, a program lehetővé tette, hogy minden résztvevő megtanulja, mit jelent gyakorlatban is az Európai Unió „Egység a sokféleségben” jelmondata. Semmi sem írhatná le jobban az érzést, amellyel gazdagodtak, mint az egyik résztvevő fiatal mondata, miszerint: „Idén egy teljesen új világba utaztunk!“

Egy ilyen utazás valóban teljesebbé teheti a fiatalok életét, biztosíthatja azt a produktív és kreatív időtöltést, amelynek hiányában elveszettnek érezhetnék magukat... És ez nem is olyan elérhetetlen, mint gondolnánk, hisz nem a lehetőségek hiányoznak, hanem pusztán csak az információk. Ezért, szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani a BOCS Alapítvány (http://bocs.hu), valamint a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) Program weboldalát http://yia.hu/oldal.php?szam=1&oldal=Magunkról , amelyek ajtót nyitnak számos lehetőség felé a kapcsolatteremtés és az önmegvalósítás útján.

----------------

[1] A meghatározás és bővebb változata az Index.hu  buliról szóló fórumán található. Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor