Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

195. szám - 2020. december

Kárpát-medencei Magyar Feltalálók, Tudósok és Felfedezők Csapatverseny

A Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola támogatásával, a magyar kutatók előtt tisztelegve a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Kárpát-medencei versenyt hirdet.

2

Benevezési határidő: 2020. december 15.

Benevezni négyfős csapatokkal lehet 5-6. évfolyam, illetve 7-8. évfolyam kategóriában.
A verseny három fordulóban kerül megrendezésre.

Az első fordulóra 2021. februárjában kerül sor.
Egy alkalommal a benevezett iskolák, saját iskolai környezetükben, meghatározott időkeretű internetes tesztet töltenek ki. Ennek menetéről, pontos időpontjáról az érdekeltek december elején kapnak tájékoztatást.

A második forduló 2021. április 07-én kerül megrendezésre.
Remélve, hogy a következő években sikerül élőben is megszervezni a versenyt, ebben a tanévben a Magyarországon kívül élőknek online módon, az előfordulóhoz hasonlóan valósul meg a verseny két különbséggel:
A csapattagok külön gépeken önállóan dolgoznak.
Egy időben van az 5-6.-osok és 7-8.-osok küzdelme.

A döntő lebonyolítása:
A döntő online módon kerül lebonyolításra a második fordulóval megegyező módon.
Időpontja: 2020. május 23.

Részletesebb tájékoztató megtalálható az alábbi linken, a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola honlapján: http://tarnokiskola.hu/oktanyag/verseny/versenyk0.htm
További információk kérhetőek a b.lorand@rmpsz.ro címen.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor