Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

128. szám - 2015. május

Fiatal tehetségek a Design Terminálban

A Magyar Innovációs Szövetség a 2014/15. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak – nyilvános eredményhirdetést követően – több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki május 12-én, a Design Terminálban.

2

Az elismeréseket Dr. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnökétől és a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre, helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

A négy első díjas közül Pázmándi Péter Zsolt (Mechatronika Szakközépiskola, Budapest) egy olyan, professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektort készített, amellyel a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban.

Terék Viktor (Lippai János Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Nyíregyháza) munkája során gyakorlati tapasztalatot szerzett az üvegházakban nevelt növények fényhiányos időszakában jelentkező morfológiai és fiziológiai jegyekben egyaránt megnyilvánuló tünetkomplexum megismerésében, a fény, növekedésre, fejlődésre gyakorolt direkt hatásával foglalkozott.

Tóth Bence és Kecskés Dániel (Neumann János Számítástechnikai Szakközép Iskola, Budapest) olyan okostelefonos-alkalmazást fejlesztett ki, amelynek segítségével akár több tíz méterről irányíthatjuk a kurzort, különféle előadások alatt kényelmesen tudjuk bemutatni a prezentációt.

Király Szilvia (Városmajori Gimnázium, Budapest) fő célkitűzése pedig az volt, hogy az embrionális és indukált pluripotens őssejt eredetű endothelsejtek életképességét megvizsgálja 3D extracelluláris kötőszöveti mátrixon, továbbá a 3D vázat benépesítse endothelsejtekkel.

A 2015. évben kiválasztott, legtehetségesebb 22 pályázat május 12-én 10:00 és 18:00, május 13-án, 10:00 és 16:00 között kerül bemutatásra az Design Terminálban.

Pázmándi Zsolt Péter, Terék Viktor, Tóth Bence, Kecskés Dániel és Király Szilvia ,Magyarország képviseletében, részt vesz szeptember 17-22. között Milánóban, az Európai Unió “Fiatal Tudósok Versenyén”, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500-7000 euró) és külön-díjakért.

A kiválasztott legtehetségesebb magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, ill. az International Wild Life Research Week-en versenyen stb. 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor