Tudta-e?
...hogy a hazánkban és Európában honos denevér senkinek sem szívja ki a vérét, és nem kapaszkodik bele a hajába sem. A denevérek egyetlen vérszívó faja délamerikában él, tehenek vérét szívja és nem okoz halálos sebet. A hiedelem középkori, amikor is a bőregérről úgy gondolták, hogy az ördöggel paktál ezért sok helyen írtották sőt fákra szögezték őket.

164. szám - 2018. május

Iskoláskorú gyermekek kognitív fejlődésének és fejlesztésének egészségpszichológiai vonatkozásai

Ebben az írásban hangsúlyos helyet foglal el az egészség és kultúra összefüggéseinek és az egészséges fejlődésmenetnek a tanulmányozása...
PhD SOMOGYI Angéla klinikai szakpszichológus, Széchenyi István Egyetem

12

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1963 óta tízévenként végzi a magyar lakosság kulturálódási szokásainak – ezzel összefüggésben pedig a testi és lelki jóllétének – az ún. „időmérleg” vizsgálatát. Legutóbb 2013-ban publikálták a 2010-es évi adatokon alapuló vizsgálatok eredményeit, melyek jelentős társadalmi problémákra irányították a figyelmet: gondot jelent a családok életében a mindennapi élet megszervezése, a beszűkült lehetőségek között pedig nem marad idő olyan tevékenységekre, mint a sportolás, az olvasás, a pihenés vagy a kulturálódás. A társadalom jelenlegi helyzetét, az interperszonális kapcsolatok válságát jelzi, ahogy az összes szabadidőn belül egyre élesebben különül el a tévézés ideje, az utóbbi időben ennek már döntő hányadát köti le. (Falussy, Harcsa, 2006).

Az egészségpszichológia megközelítésmódjában éppen ezek a kérdések foglalják el a központi helyet, hiszen a saját sorsát aktívan alakítani képes és a szociális környezetét megérteni szándékozó ember egészséges életmódra való törekvésével kapcsolatos témákkal foglalkozik (Kállai, Varga, Oláh, 2014.). Keretei között hangsúlyos helyet foglal el az egészség és kultúra összefüggéseinek és az egészséges fejlődésmenetnek a tanulmányozása.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2019 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor