Tudta-e?
hogy az USA-ban az 50 tagállamból 35-ben a törvény kötelező AIDS-szűrést tartalmaz, sőt New Yorkban 1997-től már az újszülötteket is kötelezően vizsgálják?

120. szám - 2014. szeptember 01.

Diákverseny

XV. TUDOK vajdasági regionális konferencia

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája vajdasági regionális döntőjét 2014. november 29-én 10 órakor rendezik meg Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban…
MUHI Béla | a szerző cikkei

16

A TUDOK konferenciára a diákok saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló anyaggal indulhatnak, témamegkötés nincs. Minden diák egy előadással indulhat, az előadásoknak maximum 2 szerzője lehet. A részletes versenykiírás a www.kutdiak.hu honlapon fog megjelenni.

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által alapított középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre Magyarországon. Az országos rendezvényre meghívást kapnak az őszi regionális konferenciákon díjnyertes határon túli kutató diákok is.

A vajdasági regionális konferenciákat évek óta Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. Javaslatára és megbízásából a XV. TUDOK regionális konferenciáját a Vajdaságban Újvidéken rendezik meg. Vendéglátó az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium (Njegos utca 22). Helyi szervező Velisek Klára tanárnő lesz. A szervezésben és a megvalósításban együttműködik a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete. Médiatámogató a Fókusz – ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő elektronikus folyóirat (fokusz.info).

A mostani konferenciasorozatot a tavalyihoz hasonlóan szervezik meg. A magyarországi tematikus konferenciákat Sárospatakon, Szekszárdon és Vácon tartják, a döntő Miskolcon kerül megrendezésre 2015 tavaszán.

A határon túli selejtező konferenciákra a tavalyi évhez hasonlóan lakóhely szerint jelentkeznek a diákok Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban.

A versenyre való jelentkezés díja ezúttal 5000 forint, amit a határon túli jelentkezőknek csak továbbjutás esetén szükséges befizetniük az anyaországi szervezők részére. Ez a díj hozzájárulás a TUDOK döntő szállás és étkezési költségeihez.

A TUDOK konferencia jellegű, tehát nem verseny, nincsenek helyezések. A legjobb teljesítményt felmutató diákok eljuthatnak az országos konferenciára, ami nemzetközi jellegű, és ahol elismerő oklevélben és értékes ajándékokban részesülhetnek.

A regionális konferencián induló diákok legfeljebb 25%-a juthat tovább a TUDOK döntőbe. A továbbjutó diákok részére a Kutató Diákok Országos Szövetségének jelenlévő elnökségi tagja adja majd át a TUDOK döntőbe szóló hivatalos meghívót.

Az előző évhez hasonlóan ezúttal is lehetőség van a tehetséges, ám valamiért a 25%-ba nem bekerült (de a határon túli TUDOK konferencián elindult) diákok számára, hogy még egyszer megmérettessenek. Egy rövid indoklás alapján lehetőséget kapnak arra, hogy a magyarországi diákokkal egyenrangúként elindulhassak a 2015 januárjában Magyarországon megrendezésre kerülő valamelyik tematikus TUDOK-on is. Bízunk benne, hogy így növelhető a nívós, szakmai kutatással rendelkező határontúli magyar KutDiákok részvétele a TUDOK döntőn.

A TUDOK mellett évek óta működő két másik versenyt, az Esszépályázatot, illetve a Poszter-versenyt ezúttal összevonják. Azoknak a diákoknak, akik inkább csak írásban, vagy csak poszter mellett szeretnék a kutatásaikat bemutatni, 2015 márciusában lehetőségük lesz erre a versenyre benevezni. Ezen a versenyen továbbra is indulhat olyan diák, aki a regionális/tematikus TUDOK konferencián nem jutott tovább. Amennyiben díjat nyer a KutDiák Esszé és Poszter versenyen, akkor – hasonlóan a TUDOK döntő díjazottjaihoz – jutalomként meghívást kap a nyári káptalanfüredi táborba.

A XV. TUDOK vajdasági regionális konferenciájára vonatkozó részletes felhívás itt hamarosan meg fog jelenni. 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor