Tudta-e?
Hogy a világ legkisebb műholdját 2000-ben bocsátották fel. A Picol-sat-1 és -2 ellenőrző műhold 250 grammos, kártyacsomag nagyságú szerkezet volt, és harminc méter hosszú huzal kötötte őket össze.

174. szám - 2019. március

Sikeresen lezajlott a XVIII. Kovács Sztrikó Zoltán Diákverseny

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegységében 2019. febr. 24-én megrendezte a XVIII. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenyt.
MUHI Béla | a szerző cikkei

5

A rendezvény a vendéglátó iskola rövid kulturális műsorával kezdődött. Szeles Veronika 6. osztályos tanuló népdalokat énekelt, a verseny névadója, Kovács Sztrikó Zoltán életéről, munkásságáról szóló beszámolót pedig Tóth Bianka 7. osztályos tanuló olvasta fel.  Ezután a köszöntők hangzottak el.

Az verseny a tehetséges, kutató diákokat szólítja meg és hagyományosan kétfordulós. A tanulók önállóan vagy párban kísérleti jellegű vizsgálatokat végeznek, majd az első, írásbeli fordulóra szakdolgozatot írnak, amit beküldenek verseny szervezőinek. A legjobbak meghí­vást kaptak a második fordulóra, mely a kísérletek bemutatásáról szólt. Erre tehát 2019. február 24-én került sor. A szóbeli döntőn a diákok szakbizottság előtt fizikai és kémiai kísérleteket mutattak be és válaszoltak a feltett kérdésekre. Szakmunkájuk témáját egy látványos poszteren is bemutatták. Ez a verseny a fizika és a kémia terén a fiatal tehetségek felkutatásáról, a tehetségnevelés serkentéséről és támogatásáról szól. Az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok hagyományos szakmai találkozója, tapasztalatcseréje is.

Ennek a nagy hagyományú, népszerű és a tudományos-műszaki jellegű utánpótlás nevelésében kiemelkedő fontosságú rendezvénynek a támogatója az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt. Helyi szervező Raffai Valéria tanárnő, főszervező Muhi Béla, a GENIUS elnöke volt.

A versenyzők és az eredmények itt.

Részletes beszámoló és képgyűjtemény itt.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor