Tudta-e?
A rágógumit egy fogorvos, bizonyos William Semple találta fel állkapocs erősítési céllal.

147. szám - 2016. december 1.

Deviancia a szocializálódás útjain

A szocializálódás egész életünkön át történő folyamat. Az érzelmi élet zavaraira - a neurózisra - hajlamosító tényezők alapot teremtenek arra, hogy a személyiség fejlődése megrekedjen, hibás vágányra csússzon…
Dr. SÁGI Zoltán

5

A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés folyamata, amelynek során megtanuljuk megismerni önmagunkat és környezetünket, elsajátítjuk az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésmódokat. Ebben a folyamatban a társas együttélésre nevelő hatások, és az egyéni befogadóképességünk állandó kölcsönhatása érvényesül. Mások viselkedésének látott, átélt, tapasztalt élményei, a szülők által nyújtott viselkedésminták, a saját magatartásunkról érkező visszajelzések hatásai és a tudatos nevelés útján közvetített törekvések egyaránt belejátszanak ebbe a fejlődésbe. Ennek során humanizálódunk: emberi viselkedésformákat tanulunk, indulataink levezetését „emberarcúvá” alakítjuk, megtanuljuk az érzelmi kifejezési formákat, elsajátítjuk a tárgyakkal való bánásmódokat, kialakítjuk, fejlesztjük a gondolkodás, az önkifejezés, az akarati megnyilvánulás formáit, megismerjük a másokkal való kapcsolattartás árnyalt lehetőségeit. Összességében: megtanulunk emberi módon élni és létezni a társadalomban.

A teljes írás itt olvasható.

MEGJEGYZÉS:

Az itt közölt írás a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében megjelent tanárikézikönyvből származik, melynek címe: A kötődés hálói – Közösségben létezve.
Szerző: Dr. med. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.
Ez a kiadvány a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg Újvidéken 2015-ben az Árgus kiadásában.
A kiadvány szerkesztője Muhi Béla.

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor