Tudta-e?
...Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente ezer halálesetet okoz; ami közel 5%-a az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében?

Kultúra

25 éves a Kasztner Janka Iskolatörténeti Múzeum

Kováts-Németh Mária

A 750 éves Győr gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. Mária Terézia királyi rendelkezései nyomán 1769-ben megalakult a jogakadémia, 1778-ban a nemzeti iskolában, a normaiskolában megkezdődött a tanítóképzés.Tovább »

„Gyógypedagógia-e a gyógypedagógia?”

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária

Réthy Endréné: Néhány adalék a gyógypedagógus-képzés történetéhez 1963-1967 című kiadvány recenziója. A humanizmus, a gyermekközpontúság, s differenciált pedagógiai fejlesztő hatások, a gyógyítás vezette őket sikeresnek mondható pályájukon. Ezen gondolatok jegyében ajánlom a kötetet a gyógypedagógia szakembereinek és a hallgatóknak egyaránt.Tovább »

József Attila, a tragikus sorsú költő

MUHI Béla

József Attila magyar költő, a huszadik századi irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Budapesten született 1905. április 11-én és tragikus körülmények között halt meg Balatonszárszón 1937. december 3-án. Posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjat kapott…Tovább »

A legkalandosabb életű magyar zeneszerző

Dr. CELLER Tibor

A 30-as években Európa-szerte mutatták be darabjait. A Hawaii rózsája c. operettjét csak Bécsben 144-szer játszották el ezekben az években. A Bál a Savoyban pedig a berliniek szívébe lopta be magát. A Viktória és a Mese a Grand Hotelban című művei is igazi telitalálatok voltak…Tovább »

Kell egy hely, ahova leszállhatnak a galambok

PaedDr. BORBÉLY Károly festőművész, A Széchenyi István Egyetem docense

A művészet lehet talán az utolsó szalmaszál, s az utolsó párkány, a menedék, hogy átmentse még a mentális értékek, a lélek esztétikumának valóban igaz minőségeit az újabb időkre.Tovább »

A világnézetről, avagy erkölcsi tudatosság

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária

Kornis Gyula és Apponyi Albert két meghatározó kultúrpolitikus a XX. század első felében, Apponyi elsősorban kultuszminiszterként, Kornis pedig kultúrfilozófusként. A korszak két kiváló tudósának gondolkodását áthatja az erkölcsi tudatosság, a haza iránti elkötelezettség, az ifjúság nevelése iránti felelősség, a lelkiismeretesség, melynek alapja mély hitük, vallásos meggyőződésük.Tovább »

PARLANDO - zenepedagógiai folyóirat

MUHI Béla

A zenepedagógia terén nagy múltra tekint vissza egy rendkívül értékes elektronikus folyóirat, a PARLANDO. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által működtetett folyóirat felelős szerkesztője Zelinka Tamás…Tovább »

A művészet megtartó ereje

PaedDr. BORBÉLY Károly festőművész, SZIE

Merre megy a hajónk a végtelen időben és térben? Mindenki magában hordozza az iránytűt, s magában határozza meg az irányt. Ki segíthet eligazodni?Tovább »

Kódfrissítés: haladás a tudásrégió felé!

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária könyvismertetője

A városfejlesztés alapja a tőkefajták alakítása, a célok meghatározása és a fejlesztési intézmények „vezénylése”…Tovább »

Európai, s sajátosan magyar örökségünk és a reformáció

dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária írása

Ismernünk kell azt a gazdag egyetemes, európai és sajátosan magyar kultúránkat, mely elődeink áldozatos, kitartó, lelkiismeretes és istenfélő tevékenysége, munkája nyomán született. Fontos teendőnk, hogy megőrizzük, tovább örökítsük ezeket az értékeket…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor