Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

120. szám - 2014. szeptember 01.

Szülő-gyermek kapcsolat

Az érzelmi incesztus

Amikor felnőttként az érzelmeinkkel visszaélnek, két dolgot tehetünk, miután tudatosodik bennünk helyzetünk: elfogadjuk – és megpróbálunk a kapcsolatban úgy helyezkedni, hogy minél kevésbé károsodjunk a továbbiakban –, vagy kilépünk és saját kezünkbe vesszük az irányítást.
Dr. SÁGI Zoltán

5

Bármelyik megoldást választjuk is, a döntés a miénk. Merőben más a helyzet azonban, ha olyan életkorban történik az érzelmekkel való manipuláció, amikor még nincsen önálló énünk, és reális eszközök sem a kezünkben, hogy a minket elárasztó érzelmekkel megfelelően elbánjunk. Gyerekkorban, az önálló döntésre való éretlenség folytán, a ránk zúduló érzelmek elől nem tudunk kitérni – teljességgel átitatják személyiségünket. Ami aztán, felnőtté válva, egy életre meghatározza önmagunkhoz és emberi kapcsolatainkhoz való hozzáállásunkat.

Különösen nehéz a helyzet, ha a túláradó érzelmek a szeretet címkéje alatt érkeznek a szülők részéről. Ilyenkor a szeretet leple alatt érzelmileg bántalmazva - érzelmi incesztust elkövetve - a szülő érzelmileg magáévá teszi gyermekét, és felhasználja saját szükségletei kielégítésére. Mégpedig alig észrevehető, rejtett formában...
A teljes cikk itt olvasható.

Az itt közölt írás a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében megjelent tanári kézikönyvből származik, melynek címe: A kötődés hálói - Személyiségműködés a mindennapokban
Szerző: Dr. med. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.
Ez a kiadvány a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával jelent meg Újvidéken 2014-ben az Árgus kiadásában.
A kiadvány szerkesztője Muhi Béla.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor