Tudta-e?
Egy átlagos emberi agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, és a belélegzett oxigén 25%-át használja fel. A vesék az oxigén 12%át, míg a szív csupán 7%-át használja el.

133. szám - 2015. október

Miért fontos a tanárok iskolai elégedettsége, jólléte?

Amennyiben rendelkezik a pedagógus elégedettséggel, jólléte átélésével, boldogságra, örömre való készséggel, úgy a pedagógiai munkáját hatékonyabban képes végezni. Tanítványai számára egyéni szükségletükre orientált érzelmi nevelést képes nyújtani…
Dr. RÉTHY Endréné

9

E kérdés első pillanatra teljesen formálisnak tűnhet, hiszen evidens a hatékony  nevelés, oktatás szempontjából, hogy azt olyan pedagógusok végezzék, akik magas EQ-val, érzelmi intelligenciával rendelkeznek, így érzelmileg kiegyensúlyozottak, érzelmeiket ellenőrzésük alatt tartják, elégedettek, boldogságra képesek, s ezáltal megfelelően vonzó, követendő mintát nyújtanak tanítványaiknak. Azt jelenti tehát, hogy elégedettek maguk is választott szakterületükkel, a pedagógusi munkával. Ezen egyértelmű megállapítás mellett azonban két szempont áttekintő mérlegelése is fontos lehet témánk szempontjából.

Egyrészt a tanulói szempontokat, miért jó számukra, ha tanáraik elégedettek, magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek? 

Másik szempont a tanári szempont, annak végiggondolása, hogy milyen szakmai hozadéka lehet önmaga számára annak, hogy elégedett, jólléttel bír, s képes a boldogságra.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor