Tudta-e?
...hogy honnan ered az óperenciás tenger kifejezés? A honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Aausztria és Morvaország területéből. Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban. Valószínűleg az erre vetődő vándorlegények rosszúl ejtették ki az Ober-Enns nevét, s amikor hazatértek messzi útjukról, arról meséltek,hogy túl jártak még az "Óperencián is"

205. szám - 2021. október

Gion Nándor olvasási verseny középiskolások számára

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a középiskolás korosztálynak meghirdeti a Gion Nándor olvasási versenyt középiskolások számára. A verseny célja: a diákok olvasásra való ösztönzése, és a tanulók szövegértő olvasásának fejlesztése.

1

Mivel a versenyzők a csapat eredményéért küzdenek, a versenynek közösségépítő szerepe van. Célja továbbá az olyan tanulókat is sikerélményhez juttatni, akik szeretik az irodalmat, és szívesen olvasnak, de pl. nyelvi versenyen vagy fogalmazási pályázaton, szavalóversenyeken stb. nem vesznek részt.

A verseny menete: A verseny résztvevői 3 fős csapatokat alakítanak. A csapat tagjai megbeszélik, hogy ki melyik könyvet olvassa el az adott listán szereplő könyvek közül. Egy-egy tanulónak legkevesebb két művet el kell olvasnia, de minél többet olvas el, annál eredményesebb lehet a csapat. A döntőben a csapat 6 irodalmi műből kapja a teszteket, ill. a feladatlapokat aszerint, hogy melyik 5 címet húzza ki a sorsoláskor, tehát gyakorlatilag öt felmérőt tölt ki, mivel a választási lehetőséget meghagyva 1 könyv lemarad a végső listáról. 2 könyvről tesztet kapnak és 3 olvasmányból feladatlapot. A csapatok egyforma kérdéseket tartalmazó feladatlapon dolgoznak, és a versenyzők egy-egy csapaton belül közösen oldják meg a feladatokat, és lehetőségük lesz a csapatmunkára.

A verseny lebonyolításához szükséges a magyartanárok (könyvtárosok) közreműködése. A könyvek beszerzése kapcsán a lentebb feltüntetett e-mailen érdeklődjenek. Minden könyvhöz hozzá tudnak jutni Vajdaságban a versenyzők!

Minden középiskola legfeljebb két csapatot indíthat. Amennyiben nagyobb az érdeklődés, kérjük, a szervezőkkel vegyék fel a kapcsolatot!

A verseny 2022. január 28-án lesz Újvidéken az Apáczai Diákotthonban (VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16).

A legjobbak jogot nyernek az Irodalmi és Művészeti Élménytáborunkban való részvételre, melyet a nyári szünidőben, 2022. július második felében szervezünk meg Újvidéken.
Az olvasandó művek listája

Elsősök és másodikosok csoportja

 1. Gion Nándor: Sortűz egy fekete bivalyért
 2. H. Kleinbaum: Holt Költők Társasága
 3. Gabriel Garcia Marquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája
 4. Nagy Abonyi Árpád: Hermész tenyerén (útirajzok)
 5. Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
 6. Mándy Iván: A pálya szélén

Harmadikosok és negyedikesek

 1. Vladimir Kecmanović: Az ágyú forró volt
 2. Dallos Sándor: A nap szerelmese
 3. Totth Benedek: Holtverseny
 4. Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról
 5. Vida Ognjenović: Hűtlenek
 6. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935-1946 – az 1935/1936-os évek

Jelentkezési határidő: 2022. január 21.

A verseny időpontja 2022. január 28.  – Újvidék – Apáczai Diákotthon

Jelentkezni lehet a következő címen: 
VMPE, 21000 Újvidék, Bogdan Šuput utca 16.

e-mail: nsvmpe@gmail.com (office) és a k.smitedit@gmail.com (Kovács Smit Edit, koordinátor)

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor