Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

179. szám - 2019. augusztus

Hibáztatás - Engedelmesség

Felelősségvállalás

Gyakran kritizáljuk a világot. Ehhez sok érvet fel tudunk sorolni: az ember elszemélytelenedett, kiirtja környezetét, másokon átgázolva csak a saját érdekeiért küzd, pénzsóvár szörnyeteggé vált… Mintegy kívülállóként állapítjuk meg és bíráljuk mindezt – nekünk semmi közünk nincs hozzá, viszont kénytelenek vagyunk ilyen tönkretett világban élni…
Dr. SÁGI Zoltán, Szabadka, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.

5

Józan eszünkkel felfogjuk, hogy a világ nem fekete-fehér, de amikor érzelmileg megérint bennünket egy szituáció, nehéz elfogulatlannak marad­ni. „Miattad van”, „te vagy a hibás” – ilyeneket szoktunk mondani, amivel olyan helyzetet vázolunk fel, melyben mi vagyunk a jók, a másik meg a rossz.
Bármilyen helyzetbe kerüljünk is, mindig meg tudjuk magyarázni magunknak, hogy a jó és az igaz miért a mi ol­dalunkon áll. Mindent megteszünk a személyes felelősség hárítása érdekében. Minden erőnkkel igyekszünk elkerülni az azzal való szembesülést, hogy a problémákat nem a külső körülmények és más emberek okozzák, hogy nem elszen­vedői vagyunk a világ eseményeinek, hanem teremtője.
A világ önmagában se nem jó, se nem rossz. A jó és a rossz egyaránt belőlünk ered, de kivetítésük révén sokszor külső hatások formájában éljük meg őket.
A felelősség alkotást jelent. Tudatában lenni a felelősségnek nem más, mint tudatosan megalkotni saját magunkat, életkörülményeinket, érzé­seinket, és ha adott esetben nem is tudatosan, de a saját szenvedésünket is…

A teljes írás itt folytatódik…

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor