Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

140. szám - 2016. május 1.

Nemzettudat és iskola

A ma emberének végre meg kellene értenie, hogy a legfontosabb dolgokat pénzért nem lehet megvásárolni. Az értékrendszerünkben, ami ma széthullani látszik, a szeretet, a barátság, a tisztelet, a megbecsülés, az önzetlenség nem jelenik meg közös értékként…
CSENGER Lajosné kérdezi Dr. SZIJÁRTÓ Istvánt

7

A VEAB Magyarságkutatási Albizottságának 20. évfordulója alkalmából tartott nyilvános ülésének vendégelőadója Dr. Szijártó István egyetemi docens, az irodalomtudomány kandidátusa, a Balaton Akadémia létrehozója és igazgatója, a Százak Tanácsának ügyvivő elnöke. Ebből az alkalomból Csenger Lajosné, a bizottság titkára kérdezte Dr. Szijártó István elnök urat.

Mi inspirálta Önt ezen szervezetek, közösségek munkájának elindítására és miként fogalmazható meg küldetésük?

A Balaton Akadémia létrehozásakor azt gondoltuk végig, hogy miben és hogyan segíthetünk a Balaton térségében élőknek, hiszen a magyar politikai és kulturális élet fővárosközpontú. A balatoni térség kiemelt üdülőterület, de mindemellett a magyar néphagyományok, történelmi és irodalmi emlékek, a balatoni szőlő- és bortermelés hazája is, mely az ott élők ápolandó kulturális öröksége. Ezer esztendeje vagyunk európaiak és tudjuk, hogy Európának szüksége van ránk. Ahogy Keresztury Dezső fogalmaz: „Sorsunk nálunk nagyobb hatalmak kezében van, de jellemünk a magunkéban!” Küldetésnyilatkozatunkban a becsületességet és az ember megbecsülését hangsúlyozzuk Szent István intelmét követve: „Sis Honestus” Légy becsületes! Becsüld az embereket!

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor