Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

177. szám - 2019. június

Diákverseny

XII. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében május 18-án tizenkettedik alkalommal szervezték meg a Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot.
dr MUHI B. Béla | a szerző cikkei

9

A középiskolás Menedzsment bajnokságon a tanulók egy képzeletbeli vállalat vezetőjének szerepét töltötték be. A diákok önállóan vagy párban az elképzelt vállalat üzleti tervét készítették el, majd a versenyen bemutatták a szakbizottság előtt. A zsűriben Vujičić Sava és Tóth Szegedi Irén közgazdászok voltak.

A XII. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságon első díjas lett Barát Valentina és Dávid Máté a Bio boom kft. című üzleti tervükkel (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, felkészítő tanáruk Búrány Ágnes). Két csapat részesült második díjban: Barlog Léna és Sztári Beáta a New Generation vállalat üzleti tervével (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, felkészítő tanáruk Búrány Ágnes), illetve Csóka Gergely a Clearwood kft. dolgozattal (Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, Komárom, Szlovákia, felkészítő tanár Szitás Zsuzsanna). A harmadik díjat Stefan Lazić érdemelte ki Candyland című üzleti tervével (Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, Zenta, felkészítő tanára Biljana Trampa), illetve Popovics Boglárka és Kocai Angelika a L´amourKE utazási iroda bemutatásával (Szakkay József Szakközépiskola, Kassa, Szlovákia, felkészítő tanár Dulinová Tímea).

Mindegyik résztvevő oklevelet és könyvjutalmat kapott, a legsikeresebbeknek pedig ajándék járt. A XII. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg. A versenyt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete előtt Dr. Muhi B. Béla, egyetemi tanár szervezte. A rendezvény támogatója az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt. 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor