Tudta-e?
A nemzetközi kereskedelemben a kávé értékben kifejezett éves forgalmát csak az olaj előzi meg.

193. szám - 2020. október

Versenyfelhívás

Középiskolai Csillagászati Verseny

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiai mozgalom (IOAA) ezúton hirdeti meg a 2020/21-es tanév Országos Középiskolai Csillagászati Versenyét a matematika és fizika terén tehetséges, a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődő középiskolás diákok számára.

1

A versenyben részt vehetnek hazai és határon túli magyar ajkú, a 2020/2021. tanévben középiskolába járó diákok. 

A verseny három, a versenyzőket nevező iskolákban lebonyolítandó selejtező fordulóval indul, amelyek előre megadott témakörök mentén zajlanak majd:

- 1. forduló (2020. október 13., kedd, 15-17 óra): gravitációs törvény, Kepler-törvények, geometriai optika (távcsövek), égitestek geometriai távolságmérése, parallaxis.

- 2. forduló (2020. november 17., kedd, 15-17 óra): égitestek mozgása, csillagok fényessége és sugárzása, Naprendszer, extragalaktikus csillagászat, kozmológia.

- 3. forduló (2021. január 12., kedd, 15-17 óra): számítógépes adatfeldolgozás és képelemzés (ez a forduló az iskolák részérõl megfelelõen felkészített számítógépes környezet biztosítását igényli majd).

A három forduló összesítése után a legtöbb pontot elérő 20-25 fõ (a végén pontosul a szám) kerül be a tavaszi országos döntőbe, ahol a díjazottakat és iskoláikat/felkészítő tanáraikat ajándékcsomagok és oklevelek formájában elismerésben részesítjük, az első 5 helyezett ezen felül értékes tárgyjutalmat is kap, szponzoraink felajánlásainak köszönhetően.

A verseny részletes felhívása itt olvasható: http://www.bajaobs.hu/ioaa/

Bővebb információk itt kaphatók: verseny@bajaobs.hu    és   hege@electra.bajaobs.hu

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor