Tudta-e?
Hogy mik a menhirek? Sorba rakott, óriási kõtömbökbõl készült õskori építmények, amelyek az égtájak és utak jelölésére szolgáltak. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Szardínián találhatók.

195. szám - 2020. december

Diákverseny

XIV. Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaverseny

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2020. okt. 23-án a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében 14. alkalommal rendezte meg a Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaversenyt Horgoson a Kárász Karolina Általános Iskolában…
MUHI Béla | a szerző cikkei

3

A koronavírus támadásával kapcsolatos nehézségek ellenére némi huzavona után az idén is sikerült megrendezni ezt a fizikaversenyt.

Az előírásoknak megfelelően fokozott figyelmet kellett fordítani a higiéniára.

Gondolkodtató, számításos, valamint kísérleti, kísérletelemező feladatokat oldanak meg a tanulók. A fizikatörténeti feladat témája a rendezvény névadója, Ribár Béla vajdasági akadémikus élete és munkássága. A bejelentett versenyzők és tanáraik is megkapták a Ribár Béla akadémikus munkásságát leíró cikket: http://www.fokusz.info/index.php?cid=1224723513&aid=1128152372

Ez megkönnyítette a felkészülést. A verseny célja a tehetségek felismerése, a tehetséggondozás serkentése, a természettudományos és műszaki ismeretek fontosságának a kiemelése. A Ribár Béláról elnevezett verseny hagyományosan a fizikatanárok szakmai találkozója is.

A 2020. évi XIV. Ribár Béla Általános Iskolai Fizikaversenyt tavasszal terveztük megszervezni, hogy hagyományosan kapcsolódni tudjunk a nemzetközi Öveges Fizikaversenyhez. A koronavírus támadása viszont ebben megakadályozott bennünket.

Ez év októberében online verseny helyett élőben rendeztük meg a találkozót. Ezúttal 27 diák jelentkezett öt iskolából. Felkészítő tanárok voltak: Raffai Valéria, Csizofszki László, Pataki Edit, Dobó László és Kálmán Róbert.

A négyfordulós megmérettetés után a háromtagú szakbizottság értékelte az eredményeket és kiosztotta az okleveleket.

A versenyt a nyolcadikos horgosi Horváth Miklós nyerte meg, a második helyen a szintén horgosi Szabó Ilona, a harmadik helyen pedig hármas holtversenyben a zentai Nagy Mélykúti Krisztián, a szabadkai Dobó Ármin és a horgosi Gubica Viktória végzett.

A vajdasági verseny helyi szervezője Balázs Piri Diana fizikatanárnő, főszervezője Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke volt. A rendezvény támogatója már évek óta az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma. Mindegyik tanuló oklevelet és ajándékot kapott. A felkészítő tanárok is oklevélben részesülnek. Ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A verseny médiatámogatója a www.fokusz.info 

Tudósítás a médiákban:
https://hetnap.rs/cikk/Kettos-horgosi-diadal-a-fizikaversenyen-33198.html?fbclid=IwAR0c5QwE3h76K8gDqdws60aXJG5sd6SZMpQgb2H8ReNYqqcKs-DCjwyJqI0
https://www.youtube.com/watch?v=weVYsc68n2g 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor