Tudta-e?
Az eszkimók által lakott hókunyhók sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak a modern hadseregek által használt barikádoknál. Sőt, majdnem teljesen láthatatlanok felülről nézve és infravörös kamerákkal sem vehetők észre a bent tartózkodók.

158. szám - 2017. november

Diákverseny

XVIII. TUDOK versenyfelhívás

A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciájának (TUDOK) jelentkezési határidejét 2017. november 10. éjfélig meghosszabbították.
MUHI Béla | a szerző cikkei

8

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által alapított Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája (TUDOK) hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre Magyarországon. Az országos rendezvényre meghívást kapnak az őszi regionális konferenciákon díjnyertes határon túli kutató diákok is.

A Vajdasági Regionális TUDOK Konferenciákat másfél évtizede Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. Javaslatára és megbízásából a Vajdasági Regionális TUDOK Konferenciát Újvidéken rendezik meg december 2-án. Vendéglátó az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium lesz.

A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciájának (TUDOK) jelentkezési határidejét 2017. november 10. éjfélig meghosszabbították.

A regionális konferencia lebonyolításában együttműködő partner a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

A vendéglátó iskola címe: Gimnazija „Svetozar Marković”, 21000 Novi Sad, Njegoševa 22. Telefonszám: 021 472 19 32. Igazgató: Tatjana Vukadinović.

A Vajdasági Regionális TUDOK Konferencia szervezői:

Velisek Klára, tel. 069 157 10 86, e-mail: velisek.klara@gmail.com   

Muhi Béla, tel. 064 266 00 51, e-mail: muhi.bela.fizika@gmail.com

A tavalyi Vajdasági Regionális TUDOK konferencia beszámolója itt tekinthető meg: http://www.fokusz.info/index.php?cid=1277750475&aid=1465367630

Általános tudnivalók

A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. Művészeti, vagy egyéb nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem áll módunkban elfogadni. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2017-ben szerezte, vagy 2017 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

A TUDOK 2018 konferencián való induláshoz egy válogató konferencián kell előzetesen részt venni. A válogatók Magyarországon, tematikus alapon 3 helyszínen, a határon túli fordulók regionális alapon Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban egy-egy helyszínen kerülnek megrendezésre.

Az országos döntőn a magyarországi tematikus vagy a határon túli regionális konferenciák zsűrijének döntése alapján lehet indulni.

A konferenciák tervezett időpontjai és helyszínei

Felvidéki Regionális Konferencia: Vámbéry Ármin Alapiskola, Dunaszerdahely (2017. december 8.)

Vajdasági Regionális Konferencia: Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék (2017. december 2.)

Erdélyi Regionális Konferencia (TUDEK): Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed

Élet- és környezettudományi Tematikus Konferencia: Hőgyes Endre Gimnázium és Szakgimnázium, Hajdúszoboszló (2018. február 9-10.)

Műszaki- és Reáltudományi Tematikus Konferencia: Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet, Eger (2018. február 3-4.)

Humán-és Társadalomtudományi Tematikus Konferencia: Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő (2018. február 16-17.)

Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája döntő: Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Kisvárda (2018. április 6-7.)

Jelentkezés

A 2017/18-as TUDOK-ra csak a www.kutdiak.hu oldalon lehet jelentkezni!

A jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges az Online rendszerünkben, amihez a honlap jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kell kattintani.

Bejelentkezés után lehet a versenyekre jelentkezni a versenyjelentkezés menüpont alatt.

Jelentkezési határidő: 2017. október 31. éjfél

A konferencián csak KutDiák tagok vehetnek részt!

A tagság feltételéről tájékozódj itt!

A verseny menete

Minden magyarországi diák a kutatási szakterületének megfelelő tematikus konferencián vesz részt, amelyről a Mozgalom vezetősége dönt a jelentkezések után 10 napon belül. A határon túli indulók a megfelelő határon túli regionális konferenciákon indulnak. A határon túli diákok jelentkezésének elfogadásáról a helyi szervezők döntenek a Kutató Diákok Országos Szövetségével egyeztetve; döntésükről a jelentkezések után 10 napon belül értesítést kapnak a jelentkezők.

Mindezen rendelkezésektől eltérni csak a Kutatató Diákok Országos Szövetségéhez írt külön kérvénnyel, az elnökség engedélyével lehet.

A versenyzők a saját kutatásukat a konferencia helyszínén személyesen, egy előadás keretében mutathatják be. Egy előadásnak maximálisan két szerzője lehet.

A tematikus és határon túli konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a TUDOK Kárpát-medencei Döntőre.

Az absztrakt formai követelményei

A jelentkezés során az előadás összefoglaló absztraktját, vagy (tematikus konferenciára való jelentkezés esetében) egy kutatási tervet is fel kell tölteni, amely a szekcióbeosztást és a zsűri felkészülését segíti, az előadás értékelésébe nem számít bele. Az absztrakt terjedelme minimum 1200, maximum 2000 karakter lehet (szóközökkel). A kutatási terv terjedelme: min. 500 karakter. A jelentkezés során meg kell adni a szerző/szerzők nevét és iskoláját, a felkészítő tanár(ok) és mentor(ok) neveit és munkahelyét, valamint az előadás címét.

Tematikus konferenciák esetében – amennyiben jelentkezéskor a téma kezdetlegessége miatt absztrakt benyújtására nincs lehetőség – kutatási tervet kell benyújtani. Ilyen esetben a végleges absztrakt feltöltésének határideje 2018. január 15.

Abban az esetben, ha a kutatási terv címe eltér az absztrakt címétől, kérelmet kell benyújtani email-ben a kutdiak@kutdiak.hu címen, melyet a  Kutató Diákok Országos Szövetsége 3 napon belül elbírál.

Az előadás formai követelményei

Az önálló kutatási munka bemutatására minden szerzőnek/szerzőpárosnak 10 perc áll rendelkezésre, melyet maximum 5 perc vita követ.

Az előadáshoz számítógépes prezentációt lehet készíteni, valamint szemléltető eszközök alkalmazásra is mód van. A zsűrinek bármit ajándékozni szigorúan tilos, kizárást von maga után!

Az előadás értékelésének a szempontjai

Az előadásokat mind az előválogató, mind a Kárpát-medencei döntő konferencián szakértő zsűri értékeli. A tematikus és regionális előválogató konferenciákon az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. Az előválogató konferenciákról továbbjutó diákok számáról a Kutató Diákok Országos Szövetsége dönt a konferencia előtt 2 héttel a résztvevők számának pontos ismeretében. A továbbjutott versenyző a döntő konferencián csak az előválogató konferencián elhangzott témával szerepelhet. Az előadásban elhangzottak bővíthetőek az időközben elkészített, új kutatási eredményekkel.

A TUDOK döntőn összesen 40 pont érhető el (az erdélyi előválogató pontozása az alábbival megegyező tartalmú és arányú, de maximálisan 100 pont szerezhető):

A kutatás eredetisége: 5 pont

A kutatási munka minősége: 5 pont

Szakmai kompetencia és háttérismeret: 5 pont

A kutatás felépítettsége és logikai kapcsolatai: 5 pont

Helytállás a vitában: 5 pont

Előadásmód: 5 pont

Prezentáció formai követelményei: 5 pont

Szakirodalom ismerete, szakmai tájékozottság: 5 pont

A verseny díjazása

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői a döntő konferenciára (TUDOK 2017/2018) való továbbjutáson túl a válogató konferencia szervezői által biztosított egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntőn a következő díjak kerülnek kiosztásra:

Nagydíj (a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1)

Első díj (a szekció legjobb előadása)

Második díj illetve Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat, amelytől csak rendkívüli esetben van mód eltérésre)

A Nagydíjas és Első díjas előadások szerzői 30, illetve 20 felvételi pluszpontot kapnak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból.

A TUDOK Kárpát-medencei Döntő díjazottjai meghívást kapnak az ingyenes, nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára.

A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor