Tudta-e?
hogy két és fél milliárd évvel ezelőtt csaknem az egész Földet víz borította?

Életmód

A vénás elégtelenségről

Dr. Mihalek Nóra

A visszér a vénák kóros kitágulását jelölő rendellenesség és leggyakrabban az alsó végtagokon figyelhető meg.Tovább »

Az onkológiai páciensek aneszteziológiai vonatkozásai

Dr. Mihalek Nóra

Az onkológiai páciensek a betegek sérülékeny csoportját képezik, akik megkülönböztetett figyelmet és óvatosságot igényelnek a perioperatív időszakban.Tovább »

Vezetés kánikulában

Nyáron, a nagy hőségben a sofőr és az autó is igen komoly terhelésnek van kitéve.Tovább »

Az artériás hipertónia kezelése az elsődleges egészségügyi ellátás szintjén

Dr. Mihalek Nóra

A Vajdaság területére kiterjedő felmérések alapján a tartományban az elhalálozás vezető okának a szív és keringési rendszer megbetegedései tekinthetők (51,5%), valamint az elsődleges egészségügyi ellátás szintjén felállított vezető diagnózis az esszenciális hipertónia.Tovább »

A nagy vitamin átverés

Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

A táplálék-kiegészítő piac forgalma milliárd €-kban mérhető. Főleg a patikák nyernek rajtuk. A vörösbor resveratrol kivonata megelőzi az ütőér életveszélyes állapotát? A zabkorpa betalucanja elejét veszi a szívinfarktusnak?Tovább »

A cukorbetegségről

Dr. Mihalek Nóra

A cukorbetegség (lat. diabetes mellitus) a glükóz szervezetben történő feldolgozásának a zavara.Tovább »

Égési sérülések

Dr. Mihalek Nóra

Az égési sérülések a balesetek következtében kialakuló egészségügyi problémák egyik leggyakoribb típusának tekinthetők. Balesetek nap mint nap történnek, így az enyhébb fokú égések és forrázások az otthoni, háztartáson belül történő sérülések leggyakoribb fajtáját képezik.Tovább »

A Down-szindrómáról

Dr. Mihalek Nóra

Minden év március 21-én világszerte különböző megmozdulásokat szerveznek a Down-szindróma világnapja alkalmából. A Down-szindróma egy veleszületett rendellenesség, ami a 21-es kromoszómapár hibás osztódásának tudható be.Tovább »

A pajzsmirigy működési rendellenességeiről

Dr. Mihalek Nóra

A pajzsmirigy a nyak elülső részén, a gége előtt elhelyezkedő kétlebenyes belső elválasztású mirigy. Elsődleges feladata az anyagcsere folyamatok szabályozása és a szervezet kálciumháztartásának megfelelő határok között tartása.Tovább »

Regionális anesztézia

Dr. Mihalek Nóra

A regionális anesztézia olyan érzéstelenítési mód, amely a hatását a szervezet egy meghatározott részén, területén fejti ki. Helyi érzéstelenítő alkalmazásával megszakítják a keletkezett inger terjedését az érző idegvégződés és a gerincvelőben található idegsejt között.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor