Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

Fotográfia

Tanulási útmutató

Vas András, Dunaújvárosi Főiskola

Ebben a modulban általános ismereteket nyújtunk a fényképezést illetően. Bemutatjuk a fényképezőgépek fajtáit, a gép legfontosabb részeit. Átadjuk mindazon ismereteket, amelyekkel egy fényképezőgépet kézbe véve a hallgatónak rendelkeznie kell.Tovább »

A fényképezés optikai, színtani alapjai

A tanuló ezen tananyag segítségével megismeri a fény tulajdonságait, a lencsék fajtáit, képalkotásuk módját. Elsajátítja a fényképezéssel kapcsolatos legfontosabb színtani tudnivalókat...Tovább »

A fényképezés története, objektívek, zárszerkezetek, keresők

Ebben a fejezetben röviden szót ejtünk a fényképezés feltalálásáról, csoportosítjuk a ma létező fényképezőgépfajtákat, áttekintjük a különféle objektívtípusokat, azoknak légfontosabb tulajdonságait. Megismerkedünk a fényképezőgép többi létfontosságú szerkezeteivel: a zárszerkezettel és a keresővel.Tovább »

Nyersanyag - fény - világítás

Ebben a fejezetben megismerkedünk a fotográfiai nyersanyagok szerkezeti felépítésével, hogy miként tárolódik a képi információ a hordozó anyagon. Foglalkozunk a felvételi színszűrőzéssel, a színek, tónusok felvételi módosításával. Megismerkedünk még a fényforrások típusaival, a fény fotográfiai felhasználásának módszereivel.Tovább »

Képszerkesztés, megvilágítás-mérés

Fejezetünkben megtanuljuk a képszerkesztés alapvető szabályait, tudatosan alkalmazzuk a képi hatáskeltés elemeit. Emellett foglalkozunk a helyes expozícióhoz szükséges megvilágítás-méréssel.Tovább »

Fotózás

Fotózni különféle körülmények között, az elvárásoktól függően teljesen más technikai és formai követelmények figyelembevételével kell. Most betekintést nyerünk azon fényképezési műfajokba, amelyek a legfontosabbak közé tartoznak. Megtanulunk épületet, portrét természetet fotózni.Tovább »

Labormunka

Fejezetünkben a laborgyakorlatok elméleti háttéranyagát tekintjük át. A gyakorlatok során minden hallgatónak feladata lesz filmet előhívni, és különféle módon nagyítani. Megismerkedünk a színes képek kidolgozásának módszereivel is.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor