Tudta-e?
A madárhang sokkal több információt rejt mint gondolnánk, például a foltos nádiposzáta énekét legalább ötven különböző hangelemből tetszés szerint állítja össze, az énekes nádiposzáta más madarak énekét úgy utánozza, hogy akár negyven idegen faj énekét is vegyítheti.

Virtuális valóság

Virtuális valóság (látszólagos valóság)

Klucsik Gábor

“Az ezredfordulóra széles körben elterjed majd a Virtuális Valóság nevű technológia. Segítségével bejuthatunk a komputer teremtette mesterséges világegyetembe, amelyben a lehetõségek a képzelethez hasonlóan korlátlanok. Alkotói milliónyi pozitív hatásról álmodoznak, míg mások gondolataink szabadságát féltik tõle.” (Leonard, B: Fűnyíróember című filmjébõl)Tovább »

A virtuális érzékelés alapjai

A virtuális valóság egy speciális formája az ember-számítógép kapcsolatnak, amely a valósághű térbeli megjelenítésre és érzékelésre épül.Tovább »

Történelmi áttekintés

A virtuális valóság története nagyon mélyre vezethető vissza. Már az ősembereknél is megfigyelhető volt néhány olyan kezdetleges alkalmazás, amely a ma úgynevezett virtuális valóságban is megfigyelhető.Tovább »

Kutatások a VR területeiről

A mesterséges intelligencia kutatások egyik területe az ember és gép közötti interfész kialakításával foglalkozott.Tovább »

Virtuális valóság a tudományban

Több évtizede az az általános nézet terjedt el, hogy a VR a jövőben csak egy szűk, speciális felhasználási területen fog elterjedni. Az elmúlt húsz év technikai fejlődése azonban rácáfolt erre a kijelentésre.Tovább »

Virtuális szolgáltatások

Ma már az Internet olyan fokon fejlett, hogy segítségével rengeteg virtuális szolgáltatást vehetünk igénybe.Tovább »

VR a szórakoztatóiparban

A számítógépes játékok terén hatalmas és robbanásszerű fejlődés ment végbe rövid időn belül.Tovább »

A virtuális valóság eszközei

A VR-nek jelentős szerepe van az agy stimulálásában, amelyhez speciális eszközökre van szükség. Az eddigi kutatások és fejlesztések eredményeként ma már egyre több ilyen eszköz van.Tovább »

VR szerkesztő programok

VRML (Virtual Reality Modeling Language, magyarul: látszólagos valóságot modellező nyelv) nyelv. A VRML általános, szöveg alapú nyelv, amelyet speciálisan háromdimenziós objektumok készítésére terveztek.Tovább »

A Virtuális Valóság jövője

A VR kutatások fejlődése roham léptékben halad, ma még egyetlen kutató sem vállalkozik arra, hogy megjósolja a „végállomást”.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor