Tudta-e?
Az eszkimók által lakott hókunyhók sokkal hatékonyabb védelmet nyújtanak a modern hadseregek által használt barikádoknál. Sőt, majdnem teljesen láthatatlanok felülről nézve és infravörös kamerákkal sem vehetők észre a bent tartózkodók.

Történelem

A hagyományos kínai gyógyászat

WILHELM Józef

Az indiai ájurvédához hasonlóan a hagyományos kínai orvoslás (rövidítve HKO) is egy holisztikus gyógyászati rendszer, amely körülbelül 2500 évvel ezelőtt alakult ki Kínában.Tovább »

A mohácsi csata magyar hadvezére

SÁFRÁNY Attila

Ötszáz évvel ezelőtt, két évvel Nándorfehérvár (Beograd) bevétele után és hárommal a mohácsi csata előtt, 1523. augusztus 6-án és 7-én vívta a középkori Magyarország katonasága utolsó győztes csatáját a török ellen Szerémségben a Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica), Nagyolaszi (Manđelos) és Rednek (Vrdnik) közötti háromszögben.Tovább »

Ahonnan Mohácsra indult a magyar had

SÁFRÁNY Attila

Egy hónappal az esemény előtt tette közzé a hírt a Magyar Távirati Iroda (MTI), hogy idén augusztus 27-én hagyományteremtő szándékkal lovagi zarándoklatot tartanak Báta és Mohács között.Tovább »

Az indiai gyógyászat

WILHELM Józef

Az ún. védikus orvoslás az egyik legrégebbi egészségügyi rendszer, amely Indiából származik.Tovább »

Magyar kávékirály

ujsagmuzeum.hu/illy-ferenc/

Neki köszönhetjük a vérbeli olasz eszpresszót: ő találta ki, hogy a kávét vákuumcsomagolással lássák el, így semmit sem veszít az aromájából. Ő alkotta meg az első automata eszpresszófőzőt is. Illy Ferenc (Francesco Illy) nevét manapság is az egyik legnagyobb olasz márka, az Illycaffé viseli.Tovább »

A középkori arab orvosok ismeretei

WILHELM Józef

Amikor az arab-iszlám világ kiterjedt Ázsia, Afrika és Európa térségeire, megindult a különböző kulturális-tudományos ismeretek ötvöződése, ami az arab-iszlám kultúra, műveltség kivirágzásában csúcsosodott ki.Tovább »

A középkori arab gyógyászat

WILHELM Józef

Nagyfokú hozzáértés jellemezte a középkori arab-iszlám orvostudományt, hiszen indiai, perzsa, görög, közel-keleti és egyiptomi gyógyászati ismeretek széleskörű elméleti és tapasztalati tudására épült.Tovább »

Róma püspöke Mária országában

SÁFRÁNY Attila

Az előző részben részletesebben foglalkoztunk a három eddigi magyarországi pápalátogatással. Mária országa – a katolikus hagyomány szerint az első magyar király által a Boldogasszonynak felajánlott Szent István-i Magyarország, területileg a Kárpát-medence – ettől már sokkal többet láthatta vendégül a katolikus egyházfőt.Tovább »

Az érvágás hagyománya a középkorban

WILHELM Józef

Az érvágás az ókor óta ismert gyógyító módszer, amelyet a 19. századig gyakran alkalmaztak embereken és állatokon. Ez a módszer a nedvtan szemléletén nyugszik. E terápia abból indul ki, hogy a szervezet öngyógyító erőkkel rendelkezik.Tovább »

Pápalátogatások Magyarországon

SÁFRÁNY Attila

Novák Katalin köztársasági elnököt augusztus 25-én audiencián fogadta Ferenc pápa. A magyar államfő hivatalos meghívólevéllel érkezett a katolikus egyházfőhöz, aki nyitottnak mutatkozott egy magyarországi apostoli látogatásra, bár egyelőre még nem konkretizáltak semmit.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor