Tudta-e?
Ha a Föld történetét egy évnek feleltetjük meg, akkor április eleje táján jelent meg az élet, az emberek pedig Szilveszter előtt pár perccel érkeztek.

198-199. szám - 2021. március-április

Diákverseny

Érkeznek a szakmunkák a XX. Kovács Sztrikó Zoltán versenyre

A GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében 2021. április 24-én Zentán kerül sor erre a jubiláris diákversenyre…
MUHI Béla | a szerző cikkei

4

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében 2021. április 24-én 9 órai kezdettel Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskolában megrendezi meg a vajdasági szintű kétfordulós XX. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenyt. Az iskolai aktivitások halmozódása miatt módosult a verseny időpontja. Éppen a korábban meghirdetett terminusban, április 9-én és 10-én került sor az általános iskolai próba érettségi vizsga hivatalos megrendezésére. Remélhetőleg a vajdasági diákok sikeresen szerepeltek, annak ellenére, hogy rendhagyó körülmények között kellett felkészülniük. A fizika-kémia diákverseny elhalasztása április 24-re talán jó döntés volt, és nem leszek további váratlan akadályai ennek a jubiláris rendezvénynek a lebonyolítására. Mindenképpen alkalmazkodnunk kell majd az aktuális járványügyi előírásokhoz.

Emlékeztetőül megismételjük, hogy a tanulók felkészülésként önállóan vagy párban kísérleti jellegű vizsgálatokat végeznek. Bejelentkezésként a verseny első, írásbeli fordulójára 2021. április 20-ig szakdolgozatot küldenek be elektronikusan a következő címre: genius.konferencia@gmail.com

A szóbeli döntőn április 24-én szakbizottság előtt mutatják be a kísérleteiket. Egy nyomtatott példányban átadják a szakmunkájukat.

Helyi szervező Kálmán Róbert tanár, főszervező Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke.

A verseny célja a tehetségek felkutatása, a tehetségnevelés serkentése és támogatása, a természettudományos ismeretek népszerűsítése.

Ezen a műszaki-természettudományos jellegű versenyen a diákok kísérleti, gyakorlati témákkal vehetnek részt. Három szakterület van: fizika, kémia és interdiszciplináris témakör. A diákokat egyedül vagy párban kell bejelenteni. Felkészítő tanáruk közreműködésével az iskolai szertár eszköztárát felhasználva, illetve saját készítésű eszközeikkel szakmai/tudományos jellegű demonstrációkat készítenek elő, kísérleteket, megfigyeléseket, méréseket, kutatásokat végeznek. Minderről néhány oldalas szakdolgozatot írnak, és ezzel jelentkeznek a versenyre. A szervezők elvárják, hogy a szakmunka címoldalán szerepeljen a tudományterület (fizika, kémia vagy interdiszciplináris), a dolgozat címe, a diákok neve és osztálya, a felkészítő tanár neve és elérhetősége, az iskola adatai. A dolgozatban röviden ismertetni kell a témakört, a kapcsolódó tudományos ismereteket, majd az eszközök képi vagy grafikus bemutatása és a munka menete következik. Le kell írni a megfigyelési eredményeket, illetve a mérési adatokat, a tapasztalatokat és a forrásmunkákat is.

A verseny napján a csapatok és felkészítő tanáraik 8 órától érkeznek a vendéglátó iskolába. Magukkal hozzák az eszközeiket és mindazt, amire szükségük lesz a bemutatáshoz. Egy nyomtatott példányban átadják a szakmunkájukat. Egy posztert is hoznak, melyen szemléletesen bemutatják a munkát. Itt lehetnek színes rajzok, fényképek, nyomtatványok, táblázatok, képletek, a versenyzők fotói stb. Ez megkönnyíti az előadást, továbbá a verseny után a poszter odahaza az iskolában a megszerzett oklevéllel együtt kiállítható.

Az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok hagyományos szakmai találkozója is. A korszerű módszertani megoldások, a laboratóriumi gyakorlatok kivitelezése, a szemléltető oktatás témakörei, a tankönyvek és tantervek kerülhetnek megvitatásra. A találkozón megjutalmazzák a legjobb kísérleti felszerelést, tudománytörténeti anyagot, oktatási jellegű újítást bemutató szaktanárt.

Mindegyik versenyző és a felkészítő tanárok is megfelelő oklevélben részesülnek. Ajándékkönyvekről hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodik. Támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Részletes információk és aktualitások folyamatosan a következő honlapon találhatók meg: www.fokusz.info

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor