Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Közélet

Felhívás konferencián történő előadásra

A Kisebbségi Jogvédő Intézet, többéves hagyományokra visszanyúló tudományos konferenciát szervez, a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, online módon, Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében címmel.Tovább »

Publikációs pályázat

a “A klímaváltozás hatásaiból eredő kihívások” c. tanulmánykötethezTovább »

Állásfoglalás

MUHI Béla, a Százak Tanácsának tagja

Az anyaország hamarosan választ. Olyan vezetőkre van szükségünk, akik ebben a zűrzavaros belső és külső közegben tisztességgel, biztos kezekkel és jól kormányozzák a nemzet további sorsát. A Százak Tanácsának intelmeit és állásfoglalását adjuk közre…Tovább »

Vén Európa, az elöregedő kontinens

TÓTH Péter

Kontinensünk nem volt mindig ilyen békés hely, mint napjainkban. A terrorveszély, migránshelyzet és egyéb szunnyadó konfliktusforrások ellenére is viszonylagosan béke van Európában.Tovább »

A hibrid munkavégzés térhódítása

TÓTH Péter

A hibrid munkavégzés és a falvak reneszánsza két olyan dolog, ami szorosan kötődhet egymáshoz. Vannak a világon ékes példái ma már az egészen élhető okosvárosoknak, de sajnos sok esetben a nagy metropoliszokat még mindig a közlekedési dugók, a szennyezett levegő és környezet és más nem kívánatos dolgok jellemzik.Tovább »

A fénynél nagyobb sebességgel

MUHI Béla

A kutatók éjszakája európai rendezvénysorozat célja immár 17 éve, hogy díjmentesen szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhessen a tudományos kutatás számos új eredményével. Újvidéken a BIG bevásárlóközpontban rendezték meg a központ programot, miközben egyes iskolákban is bemutatókat tartottak…Tovább »

Ismeretterjesztő előadások

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében nyolcadik éve tart a Tudomány- és művészettörténeti múltunk bemutatása című ismeretterjesztő előadássorozat.Tovább »

Kutatók Éjszakája - Amit látni kell!

MUHI Béla

Ez év szeptember 24-ére, a Kutatók Éjszakájára rengeteg nagyszerű programmal készülnek a kollégák! Ezúttal a hozzánk közel álló anyanyelvű rendezvények programjaira hívjuk fel a figyelmet…Tovább »

Kutatók Éjszakája 2021-ben

MUHI Béla

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba...Tovább »

Városmárka építés

Bödő Marianna

Hogyan lesz egy városból eladható márka?Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor