Tudta-e?
...hogy a világ legrégebbi újságja Svédországban olvasható 1645 óta? A Krisztina királynő parancsára megjelent lap, a Post-och Inrikes Tidningar 2007. januárjától viszont már csak online kiadásban jelenik meg.

Közélet

Válságtól válságig

A Külügyi Műhely Alapítvány második, 2022-ben publikált tanulmánykötete a Válságtól válságig - Válogatott tanulmányok az észak-afrikai és a közel-keleti régió országairól az „arab tavasz” és a Covid-19 pandémia közötti időszakban címet viseli.Tovább »

A klímaváltozás hatásaiból eredő kihívások

A Külügyi Műhely Alapítvány első, 2022-ben publikált tanulmánykötete A klímaváltozás hatásaiból eredő kihívások címet viseli. A kiadvány célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a magyarországi klímakutatással foglalkozó szakértők kutatási eredményeit, gondolatait, és azt a szakértők, valamint kutatók figyelmébe ajánlja.Tovább »

Új kötettel bővült „A magyarság megtartó ereje” című sorozat

Barátka Agnieszka

Kováts-Németh Mária – Szabó Péter – Lévai Attila (szerk.): Tudomány – Művészet – Hit – Erkölcs a Kárpát-medencében. A magyarság megtartó ereje V., Palatia Nyomda és Kiadó Kft., Győr, 2022., ISBN 978-615-5904-50-9, 294 o.Tovább »

Gazdaság és demográfia

TÓTH Péter

Az aktuális történések tükrében most éppen kevesebb figyelmet kap, noha mindinkább kikerülhetetlennek bizonyul a demográfiai folyamatok következményeinek az eddiginél hatékonyabb kezelése. A gazdaságra ugyanis meghatározó tényezőként hat a lakosság számbeli növekedése, vagy csökkenése, illetve a társadalmak elöregedése is.Tovább »

Magyarok és európaiak

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária

Kornis Gyula – Mészáros István – Százak Tanácsa a kultúraközvetítés példaképei/követeiTovább »

Szabadságjogokról krízishelyzetben

TÓTH Péter

Turbulens időket élünk és ez egyben azt is jelenti, hogy a meglepetések is halmozódnak. Árak és árfolyamok hirtelen zuhanása és emelkedés mindennapos, a média tele van álhírekkel és téves, félreérthető, vagy félremagyarázott információkkal.Tovább »

Jó üzlet a fegyvergyártás és a fegyverkereskedelem

TÓTH Péter

Nem igazán hangzik jól, de sajnos igaz a megállapítás, hogy ismét fegyverkezni kezdett a világ.Tovább »

A tantermen kívüli oktatás lehetőségei

dr MUHI B. Béla

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalommal és a Pro Scientia Naturae Alapítvánnyal együttműködve, hetedik alkalommal szervezi meg a Pedagógiai kihívások a XXI. században című akkreditált szakmai konferenciát, amelynek fő témája ezúttal a tantermen kívüli oktatás lehetőségei.Tovább »

a „Kisebbségvédelem Európában” online nyári egyetemen való részvételre

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) 2022-ben is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, a tavalyi és tavalyelőtti évhez hasonlóan online formában.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor