Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

138. szám - 2016. március

Brunszvik Teréz és az első felvidéki óvodák

Brunszvik Teréz volt „a nevelés apostola, a gyermekvédelem korai előfutára, első óvodáink alapítója, múltunk egyik legkiválóbb nőalakja”.
Marosi Martina tanulmánya

5

„Ritka fényű csillag nővilágunk egén…”, akivel a Teremtő „jókedvében ajándékozta meg szeretett hazánkat…” írja Brunszvik Terézről Lővei Klára, a kor nemes tanítója.

Brunszvik Teréz volt „a nevelés apostola, a gyermekvédelem korai előfutára, első óvodáink alapítója, múltunk egyik legkiválóbb nőalakja”. (Hornyák, 1994) Ifjúkorában édesapja reformtörekvéseit követve rengeteg energiát fejtett ki a nő- és gyermekvédelemben. Pedagógiai munkásságából kifolyólag számos kitüntető nevet kapott „a nevelés géniusza”, „nemzetmentő”, "nemzetnevelő”, „Isten kegyelméből való kisdednevelő”. (Hornyák, 1994) Húga gyermekeinek nevelését is a szívén viselve, nagyon komolyan vette nevelésüket. Húgával meg is keresték a legjobb tanítókat, hogy tanulmányozzák módszereiket. Ilyen út során találkoznak Pestalozzival. Pestalozzi személyisége és nevelői módszerei nagy hatással voltak Brunszvik Terézre, amit hazatérve Magyarországra alkalmaz is a saját munkájában. „ A személyiségnek el kell tűnnie, az önzésnek el kell pusztulnia, mondotta nekem tiszteletre méltó Pestalozzi, ha valaki a közért akar tenni valamit.” (Brunszvik, 1837)

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor