Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

144. szám - 2016. szeptember 1.

Felelősségünk az értékközvetítésben

A kevesebb szeretetet kapó gyermekek könnyebben keveredhetnek „rossz“ társaságba. Segítenünk kell gyermekeinknek, hogy büszkék legyenek egyéniségükre, eredetiségükre, és ne érezzék kötelességnek, hogy behódoljanak a divat hullámainak…
CSÖRGŐ Mária, óvodavezető, Bős (Szlovákia)

10

A rendszerváltozás ténye pszichikusan is megterhelő lett egy olyan nemzedék számára, amely gyermekkorában, a szülői házban még más körülmények között szocializálódott. Megszűnt a „mindenről gondoskodó állam”, alkalmazkodni kellett a piacgazdaság kemény feltételeihez, kevésbé kiszámítható lett a gazdaság változása, több kockázatot kellett vállalni.

Való igaz, nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyének kezdeményezőkészségére, képzettségére, rátermettségére is. Megnövekedett az egyén (a nők) döntési lehetőségei, ám ezzel szemben nagyobb a konkurenciaharc, nem mindig kiszámítható a jövő. Mindez a családok belső életére, érzelmi egyensúlyára nézve sem hatástalan.

Lehetséges-e ilyen körülmények között a tradíciókhoz ragaszkodó családi értékek elfogadása, követése? Igen, de sok tekintetben megterhelő. Több lett a munka kevesebb bérért, az életcélok és az anyaság összeegyeztetése, felelősségteljesebb a gyermeknevelés. Mi a helyzet a tradícióktól elszakadó, „modernizálódó” szemléletmóddal, értékrenddel?

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor