Tudta-e?
A legnagyobb ismert csillag 2.9 milliárd kilométer átmérőjű, a Napnál 2000-szer nagyobb.

200-201. szám - 2021. május-június

Zentán kiválóan szerepeltek a kis fizikusok és kémikusok

A 2021. április 24-én Zentán a Thurzó Lajos Általános Iskola adott helyszínt a vajdasági szintű kétfordulós XX. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenynek. A rendezvény ezúttal is a GENIUS tehetséggondozó mozgalom keretében zajlott le.
MUHI Béla | a szerző cikkei

4

A jubiláris 20. diákverseny nehéz időkben került megrendezésre. A térségünket sújtó koronavírus és a kialakuló járvány következtében tavaly és az idén is hosszú ideig szünetelt az iskolai oktatás, át kellett térni az online tanításra. Erre sem a pedagógusok, sem a diákok nem voltak kellőképpen felkészülve, továbbá teljesen kimaradt az iskolai szemléltető oktatás. Márpedig erre a versenyre gyakorlati jellegű munkákkal lehetett benevezni. A fizikát a 6. osztályban, viszont a kémiát a 7. osztályban kezdjük tanítani, márpedig ennek a generációnak az utóbbi két iskolaév hiányos volt, a tanítás szinte teljesen át lett alakítva. Ennek tudható be, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb diákot neveztek be a versenyre.

A versenykiírás szerint a diákok gyakorlati jellegű vizsgálatokat, kutatásokat végeztek, kísérleteztek, majd szakdolgozattal jelentkeztek a versenyre. A szóbeli megmérettetés lényege az volt, hogy bemutatták a vizsgálataik eredményeit, a kísérleteiket, majd válaszoltak a szakbizottság kérdéseire. A verseny elsődleges célja a tehetségek felkutatása, a tehetségnevelés serkentése és támogatása volt. Másrészről bemutatkozási lehetőség volt ez a tehetséges diákok számára, valamint nagyon sokat lehetett tanulni egymástól is. A diákok és az őket elkísérő felkészítő tanárok igen figyelmesen hallgatták az előadásokat.

A nehézségek ellenére a versenyzők alaposan felkészültek és kiváló kísérleteket mutattak be.

Az interdiszciplináris témakörben kiemelkedő előadás volt a következő: 8. osztály, A repülés művészete, Bosnyák Dominik, Szabó Rác Attila. Szabadka, Majsai úti Ált. Iskola. Mentor: Varga Patricia. Fizikából sikeresen szerepeltek a következő tanulók: 8. osztály, Ingák, Toldi Martin, Vituska Sándor, Csantavér, Hunyadi János Ált. Iskola. Mentor: Vörös Sándor. 7. osztály, A nyomás, Lassú Emma, Sebők Tímea, Csantavér, Hunyadi János Ált. Iskola. Mentor: Vörös Sándor. 7. osztály, A vákuum, Kelemen Panna, Tornai Hanna, Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola. Mentor: Kálmán Róbert. 7. osztály, Felhajtóerő, Nagy György, Alexandra, Rákóczi Réka, Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola. Mentor: Kálmán Róbert. 7. osztály, Az egyensúly, Szabó Némedi Eszter, Berec Abett, Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola. Mentor: Kálmán Róbert. 6. osztály, A testek tehetetlensége és a tehetetlenség törvénye, Gligor Roland, Csernák Bence, Zenta, Petőfi Sándor Általános Iskola. Mentor: Raffai Valéria. A kémia szekció legjobbjai: 8. osztály, Az égés, Kiss Kitti, Huszta Kristóf, Csantavér, Hunyadi János Ált. Iskola. Mentor: Hatala Zoltán.

A XX. Kovács Sztrikó Zoltán fizika-kémia versenyen összesen 7 kutatási témára osztottak ki első díjakat. Elismerésben részesültek a diákok felkészítő tanárai is: Varga Patricia, Raffai Valéria, Hatala Zoltán, Kálmán Róbert és Vörös Sándor.

Ez a hagyományos összejövetel a versenyzés mellett egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok szakmai találkozója is volt, melyen a jelenlévők az aktuális tantárgyi témákat beszélhették meg. A zsűriben ezúttal Varga Patricia, Kálmán Róbert és Muhi Béla tapasztalt szaktanárok szerepeltek.

Mindegyik versenyző, a felkészítő tanárok és a szakbizottsági tagok is megfelelő oklevélben részesülnek. Ajándékkönyvekről a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott. A támogató jóvoltából a legsikeresebb diákok egyéb értékes ajándékokat is kaptak.

A jubiláris rendezvény a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében, az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg. Médiatámogató a fokusz.info honlap.

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola kiváló házigazdának bizonyult, minden feltétel biztosítva volt ennek a nagy múltú rendezvénynek a sikeres lebonyolításához.

A rendezvény főszervezője Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke, helyi szervezője Kálmán Róbert volt. 

A verseny megnyitóján Muhi Béla főszervező röviden emlékeztetett a 20 évvel ezelőtti kezdetekre, szólt Kovács Sztrikó Zoltánról, a névadóról, meg a legendás vajdasági szaktanárokról, akik mentorként vagy szakbizottsági tagként voltak itt jelen, továbbá a nagyszerű versenyzőkről, akik az elmúlt két évtizedben messzire jutottak a szakmában…

Köszönetet mondott a támogatásokért, kiemelte a vendéglátó iskolák szerepét. Megköszönte a megvalósításban együttműködő pedagógusok és szülők hozzájárulását.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor