Tudta-e?
...nincs tudományos alapja annak a feltételezésnek, hogy a haj és a köröm tovább növekszik a halál után. Valójában a bőr szárad ki és húzódik össze a halál beállta után, ezért válik jobban láthatóvá a belőle kiemelkedő szőr és köröm.

133. szám - 2015. október

TUDOK 2016

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2015/16-os tanévben is meghirdeti a Tudományos Diákkörök XVI. Országos Konferenciáját.
MUHI Béla | a szerző cikkei

7

Tizenhatodik alkalommal kerül meghirdetésre a tudományos diákkörök országos konferenciája, ahol az anyaországiak mellett az úgymond határon túli diákok is részt vehetnek magyar nyelvű szakmunkáikkal. Dr. Csermely Péter, a KutDiák Mozgalom alapítója nagyot álmodott, amikor elkezdte felépíteni a tehetséggondozás sajátos, igen hatékony és gyümölcsöző hálózatát, mely határokon átívelő, több ezer kutató diákot egybefogó rendszerré nőtte ki magát. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, ennek keretében a GENIUS tehetséggondozó mozgalom a kezdetektől együttműködő partnerként szerepel, tagja a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsnak. Muhi Béla, a GENIUS alapítója és elnöke több mint egy évtizede vezeti és koordinálja a vajdasági regionális TUDOK rendezvényeket. Felkérésére ezúttal Zentán az Egészségügyi Középiskolában kerül sor a hazai megmérettetésre 2015. december 5-én 9 órai kezdettel. Helyi szervező Gere Anikó tanárnő. A szervezésben és a megvalósításban együttműködik a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

A Tudományos Diákkörök XVI. Országos Konferenciájának felhívása a www.kutdiak.hu honlapon szerepel. Ebből közlünk részleteket:

Általános tudnivalók

A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehet elindulni, témamegkötés nélkül. Művészeti, vagy egyéb nem tudományos munkával pályázó diákok jelentkezését nem áll módunkban elfogadni. A konferencián minden diák indulhat, aki az érettségi bizonyítványát 2015-ben szerezte, vagy 2015 után szerzi meg. Alsó korhatár nincs.

A TUDOK 2016 konferencián való induláshoz egy válogató konferencián kell előzetesen részt venni. A válogatók Magyarországon, Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban kerülnek megrendezésre. A határon túli válogatók egy helyszínen, a magyarországi válogatók három, tematikus alapon szerveződő selejtező konferencia keretében kerülnek megrendezésre.

Az országos döntőn a magyarországi tematikus vagy a határon túli regionális konferenciák zsűrijének döntése alapján lehet indulni.

Jelentkezés

A 2015/16-os TUDOK-ra csak a www.kutdiak.hu oldalon lehet jelentkezni 2015. október 5-től. A jelentkezéshez előzetes regisztráció szükséges az Online rendszerben, amihez a honlap jobb felső sarkában a „bejelentkezés” gombra kell kattintani.

Bejelentkezés után lehet a versenyekre jelentkezni a versenyjelentkezés menüpont alatt.

Jelentkezési határidő: 2015. október 31. éjfél

A verseny díjazása

Az előválogató konferenciák legjobb előadásainak a szerzői az országos konferenciára (2016. április 1-2. Szolnoki Varga Katalin Gimnázium) való továbbjutáson túl a válogató konferencia szervezői által biztosított egyéb jutalmakban is részesülhetnek.

A TUDOK Döntőn a következő díjak kerülnek kiosztásra:

Nagydíj (a konferencia legjobb előadásai, szekciónként maximum 1)

Első díj (a szekció legjobb előadása)

Különdíj (az adott szekcióban lévő előadások maximum 25%-áig adhat a zsűri különdíjat, amelytől csak rendkívüli esetben van mód eltérésre)

A Nagydíjas és Első díjas előadások szerzői 30, illetve 20 felvételi pluszpontot kapnak az adott szekcióhoz rendelt tantárgyból.

A TUDOK Döntőn a díjazottak meghívást kapnak az ingyenes nyári, Balaton melletti, Káptalanfüredi Diákkonferenciára.

A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

A vajdasági diákok az online rendszerbe való regisztráció után az alábbi linken tudnak a versenyre jelentkezni:

http://online.kutdiak.hu/versenyek/vajdasag/

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor