Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

219. szám - 2022. december

Táplálkozási szokások és rendellenességek

A karácsonyi ünnepek és az újév közeledtével különböző fogadalmak sora hangzik el, amelyek közül talán a leggyakoribbak a helyes táplálkozásra vonatkozó ígeretek.
Dr. Mihalek Nóra

4

Teljes mértékben tisztában vagyunk a ténnyel, hogy sokunk étrendjén akad változtatnivaló, azonban a számtalan kötelezettség és az időhiány miatt rendkívül nehéz kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokat kialakítani.

Tudjuk, hogy a helyes táplálkozás alapelvei szerint minél több gyümölcsöt, zöldséget, halat és szárnyast ajánlott fogyasztani, viszont a szénhidrátokat és az állati zsírt nagy mértékben tartalmazó élelmiszereket mellőzni kell. Azonban, hogyha az étrendünk ettől az alapstratégiától kisebb-nagyobb mértékben eltér, még nem feltétlenül beszélünk táplálkozási rendellenességről – egészen addig amíg a táplálkozásmód nem vezet valamilyen zavar kialakulásához a szervezetben. Ismert, hogy a világ népességét legnagyobb mértékben érintő táplálkozással kapcsolatos probléma az elhízás, amelynek a kialakulásához a helytelen étrend mellett bizonyos hormonális vagy genetikai tényezők is hozzájárulnak.

A táplálkozási rendellenességeket említve legtöbbünknek minden bizonnyal az anorexia és a bulimia jutnak eszünkbe, azonban a közvetlen környezetünkben is jelen van több más zavar is – mint például a kényszeres evés vagy a divatból soványság. Anorexia nervosa-ról akkor beszélünk, hogyha egy bizonyos személy tudatosan megvonja magától az evést, a jóllakottságot. Ez a rendellenesség leginkább tizenéves lányokat érint, akik mindenáron követni próbálják a média által diktált sovány nőideált. Az elhízástól való félelmükben keveset esznek, viszont annál többet sportolnak. Súlyosabb esetben hashajtók, vízhajtók, illetve étvágycsökkentők használatára kerül sor, valamint az elégtelen vitaminbevitel és vízhiány következtében hajhullás és bőrelváltozások jelentkezhetnek. A páciensek nem ismerik el soványságukat, sőt kövérnek látják magukat, annak ellenére, hogy legtöbbször egészségügyi szempontból veszélyesen soványak. A betegség hátterében minden bizonnyal pszichés problémák állnak, azonban megfelelő gyógykezeléssel és a családtagok támogatásával jó esély van a gyógyulásra.

Szintén a táplálkozási rendellenességek csoportjába tartozó zavar a bulimia, amelyet leküzdhetetlen étvágy jellemez. Az ebben a betegségben szenvedő páciensek leginkább nők, akik gyakran szociológiai és pszichológiai szempontból túlérzékeny személyek, akik a stressz levezetése céljából hatalmas adag zsíros és magas kalóriatartalmú táplálékot visznek a szervezetükbe. Ezt követően bűntudat gyötri őket, ami ahhoz vezethet, hogy szándékosan hányást idéznek elő. Elhízás nem jellemző rájuk, ugyanis a bevitt táplálék nem tud felszívódni, mivel a hányás során emésztetlenül távozik a szervezetből. A bulimia következményeképpen gyomorbántalmak alakulhatnak ki. Az anorexiához hasonlóan, ebben az esetben is leggyakrabban pszichés okok állnak a háttérben, azonban a bulimiában szenvedő betegek többsége felismeri a probléma súlyosságát és önként kér segítséget.

Fontos megemlíteni, egy nemrég felismert, újkeletű táplálkozási rendellenességet – az ortorexiát, ami nem más, mint az egészséges életmód és táplálkozás szabályainak rögeszmés követése. Az ebben a betegségben szenvedő egyén órákon át képes a szigorú étrendjét tervezni. Mivel csak az általa egészségesnek tartott táplálékokat, bio-ételeket, táplálékkiegészítőket hajlandó megenni, ennek következtében gyakran a társadalomból kiszorítottá válik, hiszen kerüli az olyan helyeket és helyzeteket, ahol másmilyen ételeket is fogyasztania kellene. Ennek a rendellenességnek a kialakulása is szinten lelki eredetű.

Karácsonyra és újévre készülve adjuk át magunkat az ünnepi hangulatnak és ünnepi ételeknek, hiszen évente egyszer mindenkinek kijár, hogy bűntudat nélkül élvezze a finomabbnál-finomabb specialitásokat, azonban az ünnepek elmúltával térjünk vissza egészségesebb étrendünkhöz és fordítsunk több figyelmet a helyes táplálkozásra!

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor