Tudta-e?
Egy átlagos villám 5-10 centiméter széles, és 3 kilométer hosszú!

204. szám - 2021. szeptember

A szűrővizsgálatok fontossága

Az orvostudomány mai állása szerint, a betegségteher mérséklésére hosszú távon a betegségmegelőzés, a halálozás mérséklésére közép- és rövidtávon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia.
Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

7

Az utóbbi időben a fejlett országok lakosságának átlagéletkora dinamikus növekedésnek indult, mely annak köszönhető, hogy a fertőző betegségek háttérbe szorultak. Az egyre idősödő lakosságot a javuló életkilátások mellett növekvő számú káros hatás éri. Ez vezetett a nem-fertőző betegségek előtérbe kerüléséhez, amelyeknek a megelőzés lehetőségei kerülnek előtérbe. A nem-fertőző betegségek zömét a kardiovaskuláris betegségek, a daganatok és cukorbetegség teszi és ezeknek a megelőzése vagy korai felismerésére valamint a betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők felismerése a cél.

A szűrés tünet- és panaszmentes személyek egyszeri, vagy inkább időnkénti vizsgálatát jelenti. A szűrővizsgálatok célszemélyei az egészséges, vagy magukat egészségesnek gondoló személyek.

Napjainkban a „szűrés” mind gyakrabban használt, divatossá vált fogalom. Fontosságát mind meggyőzőbben ajánlják a közösségek figyelmébe, sulykolják az emberek tudatába, és a szűrésre alkalmasnak vélt teszteket mind kiterjedtebben alkalmazzák kórházakban, orvosi, vagy magánorvosi rendelőkben, de az egészséggel üzérkedő és „egészséget árusító” vállalkozások is.

Sajnos, nem szűrhető minden betegség. Így lesznek olyan személyek, csoportok, akiknél ritka betegségek fognak kialakulni és egy szűrővizsgálati csomag nem tudja kimutatni a betegséget „preklinikai kimutathatóság” szakaszában.

Ajánlott tájékoztatás a szürővizsgálatokról letölthető itt

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor