Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

152. szám - 2017. május

Amit a konyhasó használatáról érdemes tudni

Ne sózzuk el az egészségünket!

A konyhasó, azaz a nátrium-klorid az élet sója. Ha nem jutnánk hozzá, meghalnánk. De a túlzásba vitt fogyasztásnak is rendkívül káros hatásai vannak a szervezetre…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

16

Rendszerint a nemzetközi ajánlásoknál (napi 2,3 g) lényegesen több nátriumot fogyasztunk naponta. Pedig a konyhasó napi mennyiségének csökkentése évente több millió ember kardiovaszkuláris halálát előzhetné meg. Magyarországon a statisztikák szerint a férfiak átlagosan 17,5 g, a nők 12,1 g konyhasót esznek meg ételeikben naponta.

Az európai és a nemzetközi hipertónia-társaságok szerint a napi só-felhasználás 2 grammos csökkentése a kardiovaszkuláris megbetegedések számának kb. 20%-os csökkenésével járna.

A nagy nemzetközi tanulmányok adatai alapján kijelenthető az is, hogy a magas vérnyomás kb. 32%-a a nagymennyiségű napi sóbevitel következménye, és ez világszerte mintegy 300 millió embert jelent. A „Global Burden of Disease” szaklap 2010-es megállapítása szerint világszerte évente több mint 3 millió halál, évente 61 millió rokkantság és 57 millió életév elvesztése is a nagyarányú sóbevitel következménye – azaz egy tömeges egészségügyi problémával állunk szemben.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor