Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

224-225. szám - 2023. május-június

Égési sérülések

Az égési sérülések a balesetek következtében kialakuló egészségügyi problémák egyik leggyakoribb típusának tekinthetők. Balesetek nap mint nap történnek, így az enyhébb fokú égések és forrázások az otthoni, háztartáson belül történő sérülések leggyakoribb fajtáját képezik.
Dr. Mihalek Nóra

1

Amennyiben a testfelületet a testhőmérsékletnél jelentősen magasabb hőmérsékletű folyadék, gőz, gáz, láng, fém éri, égési sérülésről beszélünk. Súlyosságuk alapján az égési sérüléseket négy fokozatba soroljuk, azonban a kórkép alakulását jelentősen befolyásolja az érintett felület nagysága, elhelyezkedése és az égés foka.

Elsőfokú égési sérülésről akkor beszélünk, hogyha a baleset következtében a bőr legfelső rétege, az epidermisz, azaz felhám sérült. Az égett felület erősen piros, a bőr feszes és fájdalmas. Ilyen jellegű sérülés hátterében gyakran áll a Nap okozta sérülés és a szolárium túlzott használata. Másodfokú sérülés esetében a felhám minden rétege és az irha, azaz dermisz is károsodik. Jellemző a bőr felületén kialakuló hólyagok megjelenése, amelyek további sérülés esetén könnyen fertőzéshez vezetnek. Harmadfokú sérülés alkalmával az epidermisz és a dermisz károsodása mellett az égés a kötőszövetet is eléri. Ilyenkor a bőr felszíne szürkés szinű és fájdalmatlan, ugyanis az idegvégződések a sérülés következtében elhaltak. A szövetelhalás jelentős mértékben jelen van. A negyedfokú égési sérülés kinézete nem különbözik jelentősen a harmadfokú sérüléstől, azonban ebben az esetben a szövetek elszenesedése lép fel, ami a kötőszövet sérülése mellett az izomszövet és a csontszövet sérülését is magába foglalja.

Az égési sérülések előfordulását illetően, leggyakrabban napégésre kerül sor, ami rendkívül fájdalmas következményeket von maga után. Forró folyadékokkal történő érintkezés esetén akár másod- vagy harmadfokú sérülés is kialakulhat, azonban az eset súlyossága nagyban függ a veszélyforrással való érintkezés időtartamától. Hasonlóan, robbanás esetében a sérülés mértékét jelentősen befolyásolja a veszélyforrástól való távolság. Kémiai ártalom esetén, amikor a bőr savval vagy lúgos anyaggal érintkezik, a kémiai energia hőenergiává alakul. Ebben az esetben is a sérülés mértéke jelentősen függ az érintkezés időtartamától. Továbbá, elektromos ártalom és mechanikus sérülés alkalmával is a kifejtett energia hőenergiává alakul, ami égéshez vezet.

Diagnosztikai szempontból fontos felmérni az égési sérülés fokát és az érintett testfelület nagyságát. Ez általában a Wallace-féle 9-es szabály alkalmazásával történik. Gyógykezelés szempontjából az első legfontosabb lépés a kiváltó tényező megszűntetése. A sérült testrészt hideg, lehetőleg folyó víz alá kell helyezni, ami megakadályozza a hőhatás szöveteken belül történő terjedését. Ezt minél előbb, lehetőleg a sérülés bekövetkezésétől számított 20 percen belül meg kell kezdeni, máskülönben nem tekinthető hatékony eljárásnak, azonban a fájdalmat csillapíthatja. A sokak által hasznosnak hitt különböző krémek alkalmazását mindenképp mellőzni kell, ugyanis ez további lehetőséget biztosít a fertőzés kialakulására. Hidratáló krémek alkalmazása csak az ellátás későbbi fázisában javasolt. Súlyos, nagy kiterjedésű égési sérülés esetében rendkívül fontos a vénás út biztosítása és a megfelelő folyadékpótlás. Az elhalt bőrterületeket műtéti úton szükséges eltávolítani, amit későbbi pótlás követ sorozatos plasztikai sebészeti beavatkozások által. Mivel a bőr a külső tényezőkkel szemben nyújtott védelmező szerepe megszűnt, javasolt az antibiotikumos kezelés megkezdése.

Összegzésképp, amennyiben az égési sérülés nagysága meghaladja a tenyér méretét és a sérülés mértékét másodfokúnál súlyosabbnak ítéljük meg, indokolt az azonnali egészségügyi segítség kérése. A mentők érkezéséig elengedhetetlen az égett felület folyó vizes hűtése és a szájon át történő folyadékpótlás.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor