Tudta-e?
...hogy a hazánkban és Európában honos denevér senkinek sem szívja ki a vérét, és nem kapaszkodik bele a hajába sem. A denevérek egyetlen vérszívó faja délamerikában él, tehenek vérét szívja és nem okoz halálos sebet. A hiedelem középkori, amikor is a bőregérről úgy gondolták, hogy az ördöggel paktál ezért sok helyen írtották sőt fákra szögezték őket.

211-212. szám - 2022. április-május

Rovarcsípés – kullancsok

A szabad ég alatt történő túrázás, sportolás szépségei mellett nem árt kicsit több figyelmet fordítani a természetben jelen levő, azonban sokunk számára ismeretlen veszélyforrásokra.
Dr. Mihalek Nóra

3

Valószínű, hogy sokan ismerünk olyan személyt, aki már tapasztalta ilyen-olyan csípések kellemetlenségeit. Kiemelkedően fontos hogy mindannyiunk számára ismertek legyenek a szükséges teendők darázs, kullancs vagy egyéb más rovar támadásakor. A meleg hónapok során az egyik leggyakrabban támadó ízeltlábú a kullancs. A kullancs csípésével kapcsolatban számtalan álhír és téves elmélet terjedt el, viszont megfelelő felkészültség és ellátás mellett az esetek többségében semmi ok nincs az aggodalomra és a pánikra.

A kullancs az ízeltlábúak csoportjába tartozó élősködő faj, amely vérrel táplálkozik. Leginkább az emlősök, azonban bizonyos esetekben madarak és hüllők vérét is szívhatja. A kullancsok így az egyik szervezetről a másikra kapcsolódva különböző fertőző betegségeket terjeszthetnek, ami különös félelmet kelt az emberekben. Kedvelt élőhelyeik az erdős, bokros, magas fűvel benőtt területek, ahol kellőképpen figyelmesnek és óvatosnak kell lennünk.

Kullancs csípése alkalmával nincs szükség a pánikra, ugyanis nem minden egyed hordozója a kórokozóknak. Legfontosabb minél előbb észrevenni a kullancsot a testen, mivel minél előbb eltávolitjuk az állatot, annál kevesebb az esélye az esetleges problémák kialakulásának. Minden szabadidős tevékenység után ajánlott alaposan megvizsgálni a testünket és leellenőrizni, hogy nem gyűjtöttünk-e be néhányat. Leginkább a lágyabb bőrfelületeket (hónalj, térdhajlat, fejbőr) érdemes átnézni, mivel ezek számítanak a leggyakoribb támadási pontoknak. Mivel a kullancs a szívó szerkezetét csak érzéstelenítés után nyomja a bőrbe, az ember csak viszketést érez a csípés helyén.

A vérszívó eltávolításának módja számos kérdést vet fel. Legfontosabb arra ügyelni, hogy ez az eljárás alkalmával ne nyomjuk össze a kullancs testét, mivel így a kullancs által hordozott kórokozók az ember szervezetébe jutnak. Az eltávolításra teljes mértékben alkalmas a gyógyszertárakban megtalálható kullancscsipesz, azonban a célnak megfelelhet egy közönséges hegyes csipesz is. Ajánlott a bőrhöz közel megfogni a kullancsot és lassan kifelé húzni, úgy hogy a bőrfelületen „sátor” keletkezzen, majd pedig hagyjuk, hogy a kullancs maga engedje el a bőrfelületet. Ez esetben, ha a kullancs maga engedi el a bőrt, nem kell tartani attól, hogy a szájszerve beszakad, viszont hogyha ez mégis megtörténne, nem kell pánikba esni és semmiképpen sem szükséges megpróbálni eltávolítani, mert az csak a gyulladás kialakulását segíti elő. Fontos kiemelni, hogy ne használjunk semilyen krémet vagy fertőtlenítőt az eltávolítás előtt, mert ez a kullancs fulladását idézi elő és a benne lévő eseteges kórokozók így könnyen az emberi testbe juthatnak.

Bizonyos esetekben viszont indokolt orvoshoz fordulni kullancscsípés esetén: amennyiben a csípés helyén körök jelentkeznek, a csípés a fejen helyezkedik el, piros bőrfolt megjelenésekor, láz, izületi fájdalom, szédülés, fejfájás esetén vagy tudatzavar kialakulásakor.

A leggyakoribb megbetegedések, melyek kullancsok által terjednek, a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Ezeknek az állapotoknak a megelőzése céljából minden gyanús kullancscsípéssel a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz kell fordulni, ahol időben megkezdődhet a szükséges gyógykezelés.

A kullancscsípés esetében is, ahogyan a legtöbb betegségnél a leghatékonyabb gyógymód a megelőzés. Néhány országban létezik védőoltás, viszont amíg nem kerül sor a vakcina felvételére nem marad más, mint fokozott figyelem fordítása a test vizsgálatára.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor