Tudta-e?
Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.

123. szám - 2014. december 01.

Van-e kiút kötődéseink béklyóiból?

Társfüggőség

Mi akadályoz meg bennünket abban, hogy kilépjünk gyötrő, bennünket megnyomorító, boldogtalan kapcsolatainkból? Mi visz bennünket társfüggőségbe, és mi tart benne? Olyan kötődések ezek, amelyek megváltozhatatlanok - vagy mégis van kiút belőlük?
Dr. SÁGI Zoltán

6

Alig találkozni olyan felmérésekkel, amelyek arról szólnak, hogy a rossz emberi kapcsolatoknak milyen komoly egészségkárosító hatásuk van. Egy rossz kapcsolat olyan romboló hatással van önértékelésünkre és önbi­zalmunkra, mint amennyire káros a dohányzás az egészségünkre. Amikor valaki arról panaszkodik, hogy a partnerkapcsolata megfojtja, akkor lehet, hogy nincs is nagyon messze a valóságtól. Az állandó stressz szervezetünkre gyakorolt hatásáról már sok mindent tudunk. De ha ettől el is tekintünk, a hosszú ideig elnyomó, frusztrációkkal, elfojtott haraggal, ürességgel és kétségbeesettséggel eltompító kapcsolat mindenképpen megkeseríti életün­ket.

A teljes cikk itt olvasható.

Az itt közölt írás a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács szervezésében megjelent tanári kézikönyvből származik, melynek címe: A kötődés hálói - Személyiségműködés a mindennapokban
Szerző: Dr. med. Sági Zoltán, neuropszichiáter, pszichoterapeuta, csoportanalitikus.
Ez a kiadvány a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága támogatásával jelent meg Újvidéken 2014-ben az Árgus kiadásában.
A kiadvány szerkesztője Muhi Béla.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor