Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

171 - 172. szám - 2018. december - 2019. január

A foglalkoztatás, mint terápia szerepe az ember életében

A mai rohanó világban a legnagyobb probléma, hogy az embereknek nincs idejük egymásra. Nincs időnk a szeretteinkkel foglalkozni. Sokan kényszerülnek arra, hogy az elmagányosodott idős családtagot idősek otthonába helyezzék el…
SZABÓ Orsolya, terapeuta, hallgató, Selye János Egyetem RTK

11

Egy emberrel csak akkor és annyira tudunk megfelelően foglalkozni, amennyiben megismertük őt. Amikor már tudjuk, hogy mi az, amit szeret és mi az, amit nem. A foglalkoztatásoknál fontos, hogy soha nem kényszeríthetjük az idős embert. Mindig olyan foglalkoztatást/terápiát választunk, ami számukra elfogadható. Ezért nagyon fontosak az egyéni foglalkoztatások. Ez lehet akár egy egyszerű beszélgetés is, ahol az idős ember kiöntheti a szívét. Ezáltal nem érzi magát elhanyagolva, és kell, hogy érezze azt, hogy ő is fontos, és igenis van aki meghallgatja.

A foglalkoztatási terápiáknak jelentős szerepe van az idősek életében. A foglalkoztatások által a terapeuta megpróbálja visszaadni a már meggyengült képességeket, csoportos, illetve egyéni formában. Ezáltal javul az idős ember testi – lelki jólléte és növekszik az önállósága. A terapeuta a foglalkoztatások során olyan „feladatokat” alkalmaz, amivel fejleszteni tudja a mindennapi élettevékenységeket. Egy jó terapeutának ismernie kell, hogy az egyes személynek hol van a teljesítőképességének a határa, mi az, amit még el tudnak, és szívesen végeznek. Sem sürgetni, sem siettetni, sem erőltetni nem szabad az idős embereket a foglalkoztatások során. Csak így lehet hatékonyan együtt dolgozni.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor