Tudta-e?
...hogy a hazánkban és Európában honos denevér senkinek sem szívja ki a vérét, és nem kapaszkodik bele a hajába sem. A denevérek egyetlen vérszívó faja délamerikában él, tehenek vérét szívja és nem okoz halálos sebet. A hiedelem középkori, amikor is a bőregérről úgy gondolták, hogy az ördöggel paktál ezért sok helyen írtották sőt fákra szögezték őket.

207. - 208. szám - 2021. december - 2022. január

A derékfájdalom és a műtét nélküli gerinc dekompresszió

Az aktivitással összefüggő gerincrendellenességek egyik legmeghatározóbb tünete a derékfájdalom, amely a leggyakoribb – a mindennapi tevékenységet, aktivitást korlátozó – kellemetlen állapot.
Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

5

Mindenkinek az életében megjelenik, van akinek sűrűbben és van akinek ritkán. Az emberek túlnyomó többségénél a krónikus gerincfájdalmat konzervatívan, azaz műtét nélkül kezelik.

Korunk mozgásszegény és hosszantartó állással, illetve üléssel telített életmódja tovább rontja a helyzetet. Az epidemiológiai felmérések adatai világszinten a derékfájdalom prevalencia értéke 80% között mozog. Nemcsak az életminőséget rontja jelentősen, hanem az akut epizód hosszabb-rövidebb időre munkaképtelenné teszi az egyént, s a krónikus és visszatérő fájdalmas periódusok is a munkából való távolmaradás következtében a produktivitás jelentős csökkenéséhez vezetnek, növelve az egészségügyi költségeket, amelyek jelentős terhet jelentenek a társadalom számára.                    

A derékproblémák leggyakoribb okai: 1) a túlnyújtott hátizmok valamint gerincízületi szalagok, 2) a gerinckörnyéki izmok görcsös állapota, 3) a csigolyatesteken való porckopás és 4) a porckorong alatti nyomás a gerincből kilépő ideggyökökre, idegekre (porckorongsérv).

A derékfájás mögött ezen kívül több eltérő ok állhat, ezért nagyon fontos kivizsgálni mi idézte elő valójában a panaszt. A leggyakoribban használt eljárások a klinikai kivizsgálás mellett a röntgenvizsgálat, mágneses rezonancia vizsgálat (MRI), Computer tomográfiás vizsgálat (CT), idegvizsgálat elektromiográfia (EMNG).

A fájdalom okának pontos meghatározása után tudja majd a szakorvos a megfelelő gyógymódot javasolni.

A kezelés, és ezzel együtt a fájdalom megszűntetése, leggyakrabban konzervatív (nem műtéti) úton történik, melynek során gyulladáscsökkentő és izomlazító készítmények szedését, esetleg injekciót vagy fájdalomcsillapító tapaszt áll a rendelkezésre a fájdalom enyhítésére. Kiegészítésként fizioterápia és/vagy gyógytorna is ajánlott.

A műtéti út általában a gerincoszlop elváltozásából, a porckorongsérv által adódó panaszok esetén javasolt, amaikor a konzervatív kezelés ellenére sem múlnak a panaszok.

Érdemes megemliteni a műtét nélküli gerinc dekompressziós (Non-Surgical Spinal Decompression – NSSD) eljárást, amely a gerincfájdalmat jelentősen csökkennti és lehetővé teszi, hogy a kitüremkedett, vagy már sérvesedett porckorong vissza tudjon húzódni az eredeti határai közé. A dokumentált kísérletek kimutatják, hogy a módszerrel finoman szét lehet húzni a szomszédos csigolyákat egymástól, így képezve vákuumot (negatív nyomást) a megcélzott porckorongon belül. A negatív nyomás gyakorlásával enyhül a porckorongsérv általi nyomás, az isiász valamint degenerált porckorong okozta fájdalom is. A műtét nélküli gerinc elméleti hátterében a gerinc megnyújtása áll úgy, hogy közben a gerincet tartó izmokban nem okoz összehúzódást.

A dekompressziós gépek nem az egész gerincszakaszra, hanem annak egy limitált részére, lehetőség szerint egy szegmentumra koncentrálva fejtik ki hatásukat. A rendkívül fejlett számítógép vezérlésű technikával a gép ciklikusan húzóerőt fejt ki, ciklusok közötti pihenőidő beiktatásával.

A megfelelő pozícionálásnak és a disztrakciónak köszönhetően a módszer hatékonyságát klinikai kísérletek is igazolják.                       

Az eljárás előnye, hogy nem invazív, nem műtéti, és gyógyszermentes kezelési alternatívát nyújt a derékfájdalomra, isiászra, a porckorong degenerációra, a porkorong-sérvesedésre és a gerinc kisízületi bántalom okozta spondilartrózisos panaszokra.

Azt, hogy a nyújtás kellemes és hatékony, már ősidők óta ismeretes, és valószínűleg már az ókori görögöknek is fájt a háta, dereka, mert Hippokratész szerkesztett egy gerincnyújtó padot, melyen mellkasi és medence hurkokkal rögzítve a gerincferdüléses és derékfájós betegeket kezelte. Időközben ezzel a módszerrel a tapasztalati adatok jónak bizonyultak, ezért a technika fejlődésével és biomechanikai tudás szélesedésével a módszert egyre többen finomították.

A kezelések, ahogy más fizioterápiás kezelések is, kúraszerűen, egyénre szabott terv alapján működnek, Fontos kitűzni hogy semmi nem helyettesíti a gyógytornát, hanem azzal együtt alkalmazandó.

A megfelelő indikáció megállapítása, és az ellenjavallatok felismerése szakorvosi feladat, ahogy a kúra meghatározása, ellenőrzése és hatásának lemérése is.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor