Tudta-e?
...halálos koffeinmérgezést 10 gramm tudna okozni? 100-120 csészényi kávét azonban még senki sem ivott meg néhány órán belül.

209-210. szám - 2022. február-március

A D-vitamin jelentősége és meghatározása

A legújabb tudományos felfedezések igazolják, hogy a D-vitaminnak (kalciferol) szerepe van számos súlyos betegség megelőzésében, és a megfelelő D-vitamin szint szükséges ezen betegségek eredményes kezeléséhez is. Ez az oka annak, hogy a D-vitamin napi bevitelére vonatkozó ajánlást 2012-ben megnövelték.
Dr Mónika Papic PhD, Foglalkozás-egészségügyi szakorvos

6

Mi a D-vitamin?

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumszint szabályozása, és a csontok ásványosítása.

A szervezetünkben képződő D-vitamin mennyisége olyan tényezőktől függ, mint amilyen az évszak, a napszak és a bőr pigmentációja. Életmódunktól és lakóhelyünktől függően a D-vitamin termelés télen csökkenhet vagy teljesen hiányozhat.

A D-vitamin két legfontosabb formája a D3-vitamin és a D2-vitamin. A D3-vitamin a bőrben a napfény hatására keletkezik. A D2-vitamint csak táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel lehet bevinni, és a D3-vitamin aktivitásának csak egyharmadát teszi ki.

A D-vitamin jelentősége

A D-vitamin szükséges a csontok és más szövetek normális növekedéséhez és fejlődéséhez, részt vesz a kalcium, foszfor majd kisebb mértékben a magnézium anyagcseréjének szabályozásában is. Daganatellenes hatású, fontos az immunrendszer és a vázizmok működéséhez, befolyásolja a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentését.

Számos tanulmány foglalkozik az alacsony D-vitamin szinttel a fertőzések, különösen a felső légutak fokozott kockázatával. Mivel a D-vitamin receptor az immunrendszer sejtjeiben található, a D-vitamin képes korrigálni a veleszületett és adaptív immunválaszt, ezért a Covid-19 világjárvány idején fontos szerepe van.

Érdekes megemlíteni, hogy hiánya a rosszindulatú betegségeknél, cukorbetegségnél, autoimmun és szívbetegségeknél mutatkozik. A cukorbetegek D-vitamin-hiánya negatívan befolyásolja az inzulinszekréciót és a glükóz toleranciát.

A D vitamin forrásai

A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabad levegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig. Akár az elővitaminok, úgy a szintetikusan előállított D-vitaminok egyaránt a zsírokkal szívódnak fel a vékonybélből. A téli, késő őszi és kora tavaszi napsugárzás még nem elegendő a D-vitamin-képződéshez, ezért tanácsos ebben az időszakban a szintetikus D-vitamin-pótlás.

A D-vitamin-kiegészítést egyénre szabottan kell alkalmazni, figyelembe véve az életkort, az egészségi állapotot, az esetlegesen szedett gyógyszereket, a lakókörnyezetet, a szabad levegőn eltöltött időt stb.

Zsírban oldódó vitamin lévén a kalciferol fölösleges mennyisége a zsírszövetekben és a májban halmozódik fel, ennek ellenére  ritkán következhet be a túladagolás a nem megbízható táplálékkiegészítők alkalmazásának következtében, ezért nagyon fontos, hogy ha D-vitamin-hiányban szenved, a pótlás az orvos utasításainak betartásával és megfelelő vitaminkészítményekkel történjen.

Az ajánlott napi D-vitamin bevitel:

Gyermekek számára: 600-1000 NE
Serdülők számára: 800-1000 NE
Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

Miért határozzák meg a D-vitamint laboratóriumban?

A szintetikus D-vitamin-pótlást nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni. Ezért a legjobb, ha az esetleges D-vitamin-pótlás előtt ellenőrizzük a D-vitamin koncentrációját a vérben.

A szérumban lévő D-vitamin több mint 95%-át a D3-vitamin teszi, míg a D2-vitamin csak a D2-vitamint szedő betegeknél mérhető. A hiány könnyen megállapítható a szérum összes D-vitamin (D2 és D3) szintjének meghatározásával.

Leggyakrabban a D-vitamin szintjét a szervezetben lévő depó felmérése (hipo vagy hipervitaminózis), valamint a vitamin pótlási kezelés ellenőrzése érdekében határozzák meg.

Olyan betegeknél is meghatározzák, akiknél emelkedett vagy csökkent a kalcium-, foszfor- és/vagy a mellékpajzsmirigyhormon szintje. Más hormonokkal, ásványi anyagokkal és daganatmarkerekkel együtt a csont mineralizáció mértékének ellenőrzésére szolgál.

A különböző gyártók tesztjeivel meghatározott D-vitamin-koncentrációk a módszerek analitikai jellemzőinek eltérései miatt változhatnak. A D-vitamin szintjét egy módszerrel lehet a legjobban ellenőrizni ugyanabban a laboratóriumban. A vizsgálati eredmények nem értelmezhetők a betegség jelenlétének vagy hiányának abszolút bizonyítékaként. Ezeket más diagnosztikai vizsgálatokkal és a beteg klinikai képével összefüggésben kell értelmezni.

A laboratóriumban való D-vitamin szint kivizsgálása előtti mód

Ha szükséges a D-vitamin laboratóriumi meghatározása, kívánatos, hogy a mintavétel ne közvetlenül étkezés után történjen. Az alkalmazott terápia hatásának követéséhez célszerű körülbelül 20 napos pótlási szünetet tartani, hogy reálisabb képet kapjunk a szervezet D-vitamin szintjéről.

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor