Tudta-e?
Hogy a világ legkisebb műholdját 2000-ben bocsátották fel. A Picol-sat-1 és -2 ellenőrző műhold 250 grammos, kártyacsomag nagyságú szerkezet volt, és harminc méter hosszú huzal kötötte őket össze.

232-233. szám - 2024. január-február

Gyógyszerallergia

Jól ismert tény, hogy a gyógyszerek többsége különböző mellékhatásokat vált ki, amelyek közé tartozhat az allergiás reakció is.
Dr. Mihalek Nóra

1

Amikor egy anyag (ebben az esetben gyógyszer) első alkalommal kerül a szervezetbe, a test idegenként ismeri fel és ellenanyagot kezd termelni ellene. Maga az allergia az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről.

A gyógyszerallergia tünetei széles skálán mozognak és az enyhe panaszoktól az életveszélyes állapotig terjednek. Az allergiás reakciót a hisztamin nevű anyag felszabadulása eredményezi, aminek következtében olyan tünetek jelentkeznek, mint a csalánkiütés, bőrvörösség, viszketés, zavartság, ajak- és torokduzzanat. Súlyos esetekben légzési nehézség, szédülés, ájulás, cianotikus bőrszín, idegesség, konfúzió, hányinger, hányás, hasmenés, gyors szívverés és végső esetben keringési összeomlás is kialakulhat.

A leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó gyógyszerek közé sorolhatók az antibiotikumok, elsősorban a penicillin. Emellett különböző anesztetikumok, insulin és a jód (diagnosztikai eljárásoknál használt kontrasztanyagok) és súlyos reakciót válthatnak ki. Rendkívül fontos minden észlelt reakciót pontosan dokumentálni és a beteg és hozzátartozóinak figyelmét felhívni rá, így elkerülve a jövőben esetlegesen kialakuló újabb reakciót és az azt követő komplikációkat.

A legfontosabb lépés a terápiás eljárás során a kiváltó gyógyszer elhagyása, illetve hosszútávú kezelés esetén annak helyettesítése másik, hasnoló hatású gyógyszerrel. Súlyos allergiás reakció esetén indokolt a tüneti kezelés, amely legtöbbször kortikoszteroidok és antihisztaminok adagolásából áll.

Gyanú esetén mindenképp szükséges a gyógyszerallergia laboratóriumi kimutatása. Ebből a célból gyakran alkalmazott eljárás a limfocita transzformációs teszt, amely során a betegtől nyert fehérvérsejteket a reakciót kivátó anyag jelenlétében tenyésztik. A fehérvérsejtek jellegzetes átalakuláson mennek keresztül, amelyeket később laboratóriumi körülmények között vizsgálnak. A gyógyszerallergia kimutatására továbbá alkalmazhatók különböző vértesztek, amelyek segítségével allergiás reakció esetén kimutatható a vérben megtalálható gyógyszerspecifikus ellenanyag. Különböző bőrtesztek alkalmazásának is helye van az allergia kimutatásában, és ezek közé tartozik a Prick teszt, valamint a kevésbé invazív epikután tesztek.

Amennyiben egy adott személy esetében súlyos allergiás reakció, esetleg anafilaxiás reakció lépett fel, a jövőben mindenképp jeleznie kell ezt az őt ellátó egészségügyi szakembereknek valamint hasznos lenne valamilyen jelzést magánál hordania, amely vészhelyzet esetén jelezheti a már ismert allergiát. Továbbá, tájékozódnia kell arról, hogy milyen anyagok okoznak keresztreakciót azzal az anyaggal, amely allergiás reakciót váltott ki nála, és ezeket a gyógyszereket, hatóanyagokat is kerülnie kell.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor