Tudta-e?
Théophile Laennec francia háziorvos 1816-ban összetekert újságot használt, hogy meghallgassa egyik betege szívét. Ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját.

230. szám - 2023. november

CT-diagnosztika

A computer tomográfia (ang. computed tomography – CT) a modern orvoslás egyik elengedhetetlen diagnosztikai eszközének tekinthető.
Dr. Mihalek Nóra

4

Ez a technika a röntgensugárzás és a computer technika előnyeit ötvöző képalkotó eljárás. A CT vizsgálatnak köszönhetően lehetségessé válik minden szervről és struktúráról rendkívül pontos és nagy felbontású képet alkotni. Előnye, hogy nem vetülnek össze a szervek árnyékai, mint a hagyományos röntgenképnél, hanem pontosan elkülöníthetők egymástól, így a kóros elváltozások is könnyebben kimutathatók.

A CT berendezés síkszerű röntgensugár nyalábokat bocsát ki, melyek a vizsgált testben részben elnyelődnek, míg a háttérben detektorok érzékelik az elnyelődés mértékét. A detektorok elektromos jeleket továbbítanak a számítógép felé, ahol a kibocsátott sugarak és azok elnyelődési intenzitása alapján kép készül. A felhasználó meghatározza a szeletvastagságot, így az anatómiai struktúrákról alkotott rétegfelvételek pontos információt adnak a vizsgált testrész épségéről. Kóros elváltozás esetén megváltozik a vizsgált testrész sugáráteresztő képessége, így ez a kapott képen felismerhető.

CT vizsgálat segítségével pontosan kimutathatók a szervek gyulladásos, daganatos elváltozásai, továbbá sérülések, vérzések, érrendszeri problémák és fejlődési rendellenességek. Kiemelkedő szerepet játszik a hirtelen fellépő, ismeretlen eredetű fájdalom okának a felderítésében, belső sérülések és belső vérzés felismerésében, különböző műtéti eljárások megtervezésében és a műtét eredményének az értékelésében. A CT diagnosztika gyorsaságának és hatékonyságának köszönhetően alkalmas a gyors diagnózis felállítására és a betegségek és rendellenességek korai felismerésére. A módszer alapos és fájdalommentes, viszont hátránya, hogy a beteg nagy mértékű sugárzásnak van kitéve a vizsgálat ideje alatt, azonban egyre több korszerű műszer alkalmaz alacsony dózisú röntgen sugárzást a szkennelés alatt, így a kockázat is jelentősen csökken.

A CT vizsgálatot az erre a területre szakosodott asszisztensek és radiológus szakorvosok végzik. A vizsgálat elvégzése kb 10-15 percet vesz igénybe, ameddig a betegnek mozdulatlanul kell feküdnie. Bármilyen mozdulat a szkennelés ideje alatt jelentősen ronthat a készült kép minőségén, azonban esetleges probléma felmerülésekor a beteg jelezhet a vizsgálatot végző személyeknek, akik az üvegfalon keresztül folyamatosan figyelik. Az eljárás teljes mértékben fájdalommentes. Bizonyos CT vizsgálatok végezhetők kontrasztanyag beadásával. Ennek az anyagnak a bevitele történhet intravénás infúzió útján vagy szájon át higgított folyadék formájában. Amennyiben intravénás kontrasztanyag alkalmazása indokolt, mindenképp ellenőrizni kell a veseműködést, amely leggyakrabban vérvételi labor leletek elemzésével történik. Kontrasztanyag alkalmazására legtöbbször mellkasi és érrendszeri CT vizsgálat során kerül sor. Amennyiben a páciens intravénás kontrasztanyagot kapott, javasolt sok folyadék fogyasztása a vizsgálat után, ezzel segítve a kontrasztanyag kiürülését a szervezetből, azonban a vizsgálatot követően rövid időn belül a napi tevékenységek folytathatók.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor