Tudta-e?
...hogy a víz körforgása révén a tengerből naponta 136 000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

205. szám - 2021. október

Mozgáshiány - vérrögképződés

Nyáron a szabadtéri sportok és aktivitások helyet találnak a napi teendők listáján. Sokszor nem vesszük figyelembe, hogy egy kis mozgással mennyit teszünk szervezetünk javára. Ez a szöveg, most nem cukorbetegség vagy magas vérnyomáshoz kapcsolódik, hanem egy ritkább, viszont súlyosabb elváltozáshoz – a vérrög kialakulásához.
Dr. Mihalek Nóra

2

A vérrög képződése, másnéven trombózis egy olyan betegség amely a véralvadási zavar következménye. Ez legtöbb esetben a vénákban figyelhető meg. Ilyen esetben a vérrög (lat. thrombus) részben vagy akár teljesen is elzárhatja a véreret. A vérrög kialakulhat a keringési rendszer különböző részeiben, de legtöbb esetben az alsó végtag vénái érintettek, mivel itt a keringés könnyen lelassulhat – főleg fizikai aktivitás hiányában. Ritkábban, a vérrög kialakulása előfordulhat a szervezet más részeiben is, például a felső végtag vénáiban.

A trombózis gyakran észrevétlenül, jellemző jelek nélkül alakul ki és felismerése komoly diagnosztikai probléma, viszont a gyors és szakszerű reagálás elengedhetetlen és életmentő is lehet. Ennek az elváltozásnak az egyik gyanút ébresztő jele a láb dagadása. Mivel a kialakult vérrög elzárja a vérkeringést, az érintett testrészben ödéma(dagadás) alakul ki. Az érintett végtag körfogata jelentősen megnő és a másik végtaghoz viszonyítva asszimetria figyelhető meg. Az érintett bőrfelület fényes és meleg a kialakuló gyulladás következtében. Az esetek többségében a leírt elváltozáshoz fájdalom is társul. Egyes betegeknél a fájdalom helyett izomlázszerű érzés jelentkezik, amit mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, főleg ha nincs megfelelő előzménye az izomláz kialakulásának. Nem elhanyagolható a végtag elszíneződése sem (kékes-vöröses elváltozás).

A vérrög kialakulásának hátterében számos jelenség állhat, amelyek közül az egyik leggyakoribb a már említett fizikai aktivitás hiánya. A hosszú ideig tartó ülés, ágyban fekvés, műtét következtében indokolt fekvés mind a láb mozdulatlanságát eredményezik, így a vádli izmai nem dolgoznak, aminek következménye a vérkeringés lelassulása. Sérülés esetén a műtét során alkalmazott általános altatáshoz szükséges gyógyszerek többsége értáguláshoz vezet, ami szintén a keringés lassulását és véralvadást okozhat. Emellett az örökölt hajlam, szívelégtelenség, daganatos megbetegedések, terhesség, fogamzásgátlók túlzott használata, elhízás és dohányzás számítanak a mélyvénás trombózis fő rizikófaktorainak.  

Az esetben, ha a végtag vénáiban keletkezett rög elszakad a véna falától és az érrendszeren keresztül a tüdő artériáiba kerül, tüdőembóliáról beszélünk. Ez az állapot nagyon súlyos és veszélyes, így azonnali beavatkozást igényel. A tüdőembólia fő tünetei a fulladás és a légszomj, azonban nem elhanyagolható a köhögés, mellkasi fájdalom, szédülés és ájulás sem. Bizonyos esetekben a mélyvénás trombózis első jelei már a tüdőembólia kialakulására utalnak.

A vénás trombózis diagnosztizálására több lehetőség is adott, melyek közé tartozik az ultrahang, CT-vizsgálat, vérvizsgálat (különösen a D-dimer nevű paraméter értéke). A D-dimer egy olyan anyag, amely a vérrög kialakulásával termelődik a szervezetben, így magasabb szintje trombózis kialakulására utalhat. A trombózis kezelésében a véralvadásgátló gyógyszerek és vérrögoldók, illetve az elasztikus gumiharisnya viselete játszanak kulcsfontosságú szerepet.

Azonban, minden esetben, így ezzel a jelenséggel kapcsolatban is a legjobb gyógyszer a megelőzés. A vérrög kialakulásának megelőzésében kiemelkedően fontos, hogy a gyógyszereket kizárólag az előírásoknak megfelelően használjuk, amennyiben a véralvadásgátló terápia már folyamatban van, figyelmet kell fordítani a K-vitamin bevitelre. Fontos az elegendő mozgás és séta bevezetése a mindennapokba, viszont különösen indokolt hosszú utak alkalmával pihenőt tartani és sétálni. Ugyanakkor fontos az életvitel korrigálása, azaz igyekezni kell a dohányzás elhagyására és a helyes táplálkozásra.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor