Tudta-e?
Ha a Föld történetét egy évnek feleltetjük meg, akkor április eleje táján jelent meg az élet, az emberek pedig Szilveszter előtt pár perccel érkeztek.

167. szám - 2018. augusztus

A Korányiak - egy igazi orvosdinasztia

Korányi Frigyes a tbc-elleni küzdelem, fia, Sándor pedig a belgyógyászat terén alkotott maradandót
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

7

Cikkünk apropóját az adja, hogy kicsit több mint százötven éve, 1866. június 18-án született báró Korányi Sándor belgyógyász, akadémikus,a funkcionális diagnosztikai szemlélet bevezetője, akit sokan a legnagyobb magyar belgyógyásznak tartanak. Korányi Sándor orvosdinasztiából származott, ő már a harmadik generációs országos hírű doktor volt a Korányiak sorában.

De lássuk csak sorjában. Eredeti családi nevük Kornfeld volt. A család története a 18. század utolsó évtizedeitől ismert. Friedrich Joachim Kornfeld (-1826) izraelita vallású bécsi bankár volt, aki a napóleoni háborúk idején a hadseregnek adott hitelekből és kölcsönökből szerzett vagyonát a Napóleon bukását követő inflációban elvesztette. Érdekes módon mind a három fia orvosi pályát választott, mindhárman a bécsi egyetem orvosi karán szereztek seborvosi és szülészmesteri oklevelet, majd Magyarországon telepedtek le és fényes pályát futottak be.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor