Tudta-e?
...hogy melyik a legnagyobb állat a világon? A kék, vagy óriás bálna, amely megnõhet 30 méter hosszúra is, súlya pedig 135 ezer kg lehet. Ezt úgy képzeljék el, mintha egy óriási mérleg egyik serpenyõjében ülne a bálna, a másikban pedig 22 nagy elefántbika kuporogna. Így lenne a mérleg egyensúlyban. A bálnák emlõsállatok, a tengerek lakói. Kicsinyeik is óriások, a kék bálna születésekor 7 méter hosszú és 7 ezer kg súlyú.

216. szám - 2022. szeptember

Ajakduzzasztás

Szépségszalon, Docboom, Hamburg-Eppendorf: naponta 50 nő szépítteti itt magát. Először a kozmetika-stúdión kell áthaladni, itt köröm- és orr-szépítést lehet rendelni. Aki lemegy a lépcsőn, Laurához jut, aki beosztja a hölgyeket az orvosnőkhöz.
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor, a Komment a saját véleménye...

3

A kivetítőn az Orvos 1: pink, Orvos 2: lila, Orvos 3: zöld. „Ma ajaknap van” - bár van ez minden nap. A hialuronsav-injekció nagyon népszerű, Laura érzéstelenítő krémet ken a gyakran 22 éves páciensek szájára. 20 percenként egy belövés, a „Skinbooster” programban (arc, nyak, dekoltázs) lehet akár 50 is. Az eljárást „minimálinvazívnak” nevezik a szépségsebészek.

Bár a legtöbb német hölgy ettől még ódzkodik, a nemzetközi plasztikai sebésztársulat szerint az USA után Németország vezet. Felelős ezért a 2019-ben alapított Docboom 6 filiáléja is, ahol két világot próbálnak házasítani: az orvosi megbízhatóságot a „teszek valami jót magamért”-mentalitással.

Kira Heinrich doktornő bemutatja a szemkarika-kezelést. Hialuronsavat fecskendez be a szem környékére. A hatást be is mutatja egy páciens pár hetes fotóján és a mostanin. „Nézze meg, hát nem 'superfrisch'”? Jó, de hát akkor mért van itt ismét? Most a haragránc miatt. „Nézzen csak haragosan, hogy látszódjék. Édes!” - mondja a doktornő és többször belő a szemöldökök közé. „Ez az első botox-kezelés, ezt meg kell ünnepelni!” A botulinumtoxin kissé idegméregre emlékeztet, ellazítja az izmokat és kifeszíti a bőrt. A hialuronsavat (filler) a bőr alá fecskendezik, ahol az párnaként hat. Az ajkak megduzzadnak, az orr kiegyenesedik. Kapható a »Gummy Smile« vagy az »Erdbeerkinn«-csomagban, 119 €-ért.

Hogy a potenciális páciensek egyáltalán megtudják, milyen szépséghibájuk lehet, orvosok és influenszerek magyarázzák el nekik a közösségi oldalakon. A TikTok-on pl. dr. Heinrich bemutatja, hol jelentkeznek a „BunnyLines”. „Ez a húsvéti nyuszinál édes lehet, de bennünket öregít.” Orvoslás: botox. További videók: „3 dolog, ami segít az áll-korrekciónál”, „A botox előnyei húszéveseknél”. Egy 35 éves: Ezzel lehet, kissé elkéstem. A 18-20 éveseknél, mint orvos, nem csinálnám.” Ekkor ismerkednek a kinézetükkel. Hasonlítgatják magukat, mennyi szép ember van a neten! És mi mindent lehet tenni. Az influenszerek demonstrálják az eljárást, orvosok posztolnak „előtte-utána”-képeket az Instagramon. Ez egyébként tilos, mert szükségtelen beavatkozásokra ösztönöz.

A 30-on felüliek anti-aging-ot rendelnek, botoxot a ráncok ellen, fillert a lógó arc ellen. A 20 évesek ajakduzzasztást akarnak vagy arcvonás-erősítést. Némelyek modellek, influenszerek fotóit is magukkal hozzák.

Az óhajok gyakran nem reálisak vagy egyszerűen nem illenek az archoz. Nagy ajkak pl. az orrot is nagyíthatják – magyarázza a „face designerin”, dr. Switka. Ő a belépőn rögtön látja, mi lenne a jó, de ezt nem mondhatja egyenesen. „A legfontosabb a kommunikáció”. Két rózsaszín gumiszívecske áll készenlétben, pánik esetén ezekbe belesüllyeszthetik körmeiket. Ha nem lenne a szuri és a vér, azt hihetnénk, hogy a fiatal hölgyek földieper-lipgloss-t kentek a szájukra. A váróban az egyik füzetecske címe: „Create Happiness. Minden arcnak van egy dallama.” A kezelés után erősebbek, magabiztosabbak lesznek, bár a legtöbbjük eleve energikus.

A hialuronsav és a botox kockázata csekély, mert hatásuk elmúlik. Ritkán lép föl fertőzés vagy gyulladás. A Deutsche Gesellschaft für ästhetische Botulinum- und Fillertherapie szakképzést javasol, de ezt csak kevesen abszolválják.

Amikor másnap fölébrednek, boldogan fürösztik arcukat a napfényben. De állj! Napfény? Ettől összehúzzák a szemüket és ismét kijönnek a ráncok – látták a TikTok-on. Ekkor segít a botox – csak kérdd mihamarabb!

ZEIT, 8. 9. 2022
Voluminösere Lippen: 269 Euro sind das dann erst mal, okay?

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor