Tudta-e?
A nagyvárosi lakásokban a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30%-át is képesek elnyelni.

140. szám - 2016. május 1.

A serdülőkor

A felnőtté válás lépcsőfokait jelző fizikai változások

Minél jobban megértik a kamaszok saját testüket, annak változásait és reakcióit, annál kiegyensúlyozottabbak lesznek. Mivel a mai szülők többségét (is) úgy nevelték, hogy zavarba jöjjenek ezektől a témáktól, a gyerekek, látva a szülők zavarát, inkább nem kérdeznek semmit…
Dr. CELLER Tibor, a Családi Kör Független Hetilap munkatársa

8

A serdülés olyan fejlődési szakasz, amikor a gyermek szervezetében a felnőtté válás lépcsőfokait jelző fizikai változások mennek végbe. Mi felnőttek mindannyian átestünk a kamaszkor testi változásain, néhányan emlékszünk is – a ma már nevetve mesélt történetekre, amelyeket akkor egyáltalán nem tartottunk humorosnak, inkább tragédiaként éltük át. Ki ne emlékezne az „ez is csak velem történhet meg” érzésre?

A pubertáskorban mind a fiúk, mind a lányok testsúlya és magassága is erőteljesen növekszik, és verejtékmirigyeik is ebben az életkorban válnak aktívvá. A lányok szervezetének változásai a másodlagos nemi jellegek, azaz az emlők, valamint a szemérem- és hónaljszőrzet kialakulását és a menstruáció beindulását is magukban foglalják. A fiúk arca és teste láthatóan szőrösödni kezd, hangjuk mélyül, és nemi szerveik is növekednek.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor