Tudta-e?
hogy az emberi szervezet víztartalma a kor előrehaladtával csökken? Az újszülött szervezete 72, a felnőtté átlagosan 60, míg az idős emberé 50%-ban tartalmaz vizet.

202-203. szám - 2021. július-augusztus

Vigyázat – napsütés!

Megérkezett a nyár. A strandolás, kempingezések, utazások és pihenés ideje. A hideg téli és hüvös tavaszi napokat követő hirtelen megnövekvő hőmérséklet nagy kihatásal van, mint az idősebb emberek, mint pedig a fiatalabb populációra.
Dr. Mihalek Nóra

3

A nyár kezdetével egyre magasabb hőmérsékletek alakulnak ki, melynek következtében nő a napszúrás veszélye. Már maga az elnevezés is utal a probléma eredetére, vagyis ez az állapot a több órás tűző napon történő tartózkoás következtében alakul ki. Az emberi szervezet a magas környező hőmérsékletre hőleadással reagál, amelynek egyik legismertebb mechanizmusa az izzadás. Amennyiben a szervezet már nem képes íly módon egyensúlyban maradni, káros folyamatok indulnak el.

Fontos tényező a betegség kialakulásában a fejet érő közvetlen napsugarak hatása, ugyanis ilyenkor a fej hőmérséklete jelentősen meghaladja a test hőmérsékletét. A hőemelkedés következtében felmelegszik az agy, ami köznyelven hőguta-ként ismeretes. A koponyában lévő nyomás megnövekszik, ami kihat az agyhártyára és a vérkeringésre is.

A napszúrás kialakulására hajlamosabbak az idősebb személyek, azonban bizonyos tényezők, mint például az elégtelen folyadékbevitel, megterhelő fizikai munka végzése, illetve a túlöltözés szintén hozzásegítenek az állapot megjelenéséhez. Néhány betegség, mint például a pszichiátriai rendellenességek vagy a magas vérnyomás szintén növelik a napszúrásnak esélyét.

Fontos a tünetek mielőbbi észrevétele és a megelelő reagálás. Enyhe napszúrás esetén émelység, fejfájás, hányinger és szédülés alakul ki, a súlyosabb esetekben pedig rendkívül erős fejfájás, tarkó merevség és hirtelen eszméletvesztés jelentkezhet. Ez esetekben a test hőmérséklete akár 40 C-ra is emelkedhet.

A tünetek felismerését követően a legfontosabb teendő az érintett személy hűvös helyre való helyezése. Ott megkezdődhet a tarkó és a fej hideg vizes borogatása, majd lassú folyadékbevitel. Az esetek többségében elegendő a néhány napig tartó hűvös, fénytől védett helységben történő pihenés. Amennyiben a beteg állapota nem javul, mindenképp indokolt a kórházi kezelés. Csecsemők és kisgyermekek esetében mindenképpen szükséges orvosi vizsgálat elvégzése.

A nyári forróság megjelenése előtt, néhány fontos tényezőre több figyemet kellene fordítani, amelyek a napozási szokásainkra és a napon töltött időre vonatkoznak. A szabad ég alatt tartózkodva mindenképpen használjunk fényvédő krémet, lehetőleg napozás előtt 30 perccel. A védőkrém felvitelét ismételjük legalább háromóránként, ha pedig vízbe megyünk, ettől gyakrabban is. A fent említett okok miatt javasolt a fejfedő, kendő használata. Felmelegedett testtel, napozás után szigorúan tilos vízbe ugrani – a jelentős hőmérsékletváltozás hatalmas stressz a szervezet számára, amely végzetes következményekkel járhat.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor