Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

145. szám - 2016. október 1.

Egészségügy

Az állati eredetű élelmiszerektől való tartózkodás

A vegetáriánus étrend különböző alfajai az állati eredetű élelmiszerektől való tartózkodás mértékében jelentősen különböznek egymástól…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

16

A szoros értelemben vett vegetáriánus étrend az állati eredetű élelmiszerek teljes tilalmát jelenti, azaz a szigorú vegetáriánusok sem tejet, tejterméket sem pedig tojást nem fogyasztanak. Az angol szóhasználatban az ilyen diétát „vegan” étrendnek nevezik, azonban ez a szó a magyar nyelvben egyelőre nem terjedt el.

A lakto-vegetáriánusok húst nem fogyasztanak ugyan, azonban a tej és a tejtermékek szerepelnek étrendjükben. Az ovo-lakto-vegetáriánusok diétájában a tojás is szerepel. Az ún. makrobiotikus étrend követői számára kis mennyiségű halhús fogyasztása is engedélyezett. A makrobiotikus étrend esetében azonban nem csupán önkorlátozásról van szó, hanem ez esetben meghatározó szerepet kap a különböző táplálékfélék – inkább filozófiai, mintsem dietetikai szempontok alapján megítélt, – egymást kiegészítő hatása is.

A makrobiotikus étrend gyökerei egészen a zen buddhizmusig nyúlnak vissza, a táplálékfélék megválasztása mellett már-már rituális jelentősége van az ételek elkészítési módjának is.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor